Συνέντευξη στη Σπυριδωνία Κρανιώτη

Κάμερα – Φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι ένα έργο που δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα η παρακολούθηση της σύγχρονης ελληνικής γλώσσας που διαρκώς εξελίσσεται… Ένα λεξικό δεν πρέπει να είναι κανονιστικό. Το υλικό που έχει συγκεντρωθεί είναι ήδη επταπλάσιο από τα μεγαλύτερα ήδη κυκλοφορούντα λεξικά νεοελληνικής γλώσσας.»

Για το Μεγάλο Λεξικό Νεοελληνικης Γλώσσας, για το μέλλον του βιβλίου και τη σημερινή οικονομική κατάσταση μίλησε στο Zougla.gr ο κορυφαίος Έλληνας εκδότης, Στέφανος Πατάκης.

Οι εκδόσεις «Πατάκη» εργάζονται πάνω από 20 χρόνια, για να συντάξουν το Μεγάλο Λεξικό Νεοελληνικής Γλώσσας Πατάκη (ΜΛΝΕΓΠ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Νόμιζα ότι θα τελειώναμε σε δύο – τρία χρόνια και σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της εβδομάδας το αφιερώνω στο λεξικό. Ο στόχος είναι αυτό το λεξικό να διαδίδεται ηλεκτρονικά και να δοθεί συνδρομητικά στο κοινό. Ήδη παρέχουμε το λεξικό ηλεκτρονικά, δωρεάν προς το παρόν, σε 1500 συνδρομητές» επεσήμανε ο Σ.Πατάκης.

Επιπλέον τόνισε: «Οι Έλληνες διαβάζουν και καλό θα ήταν βέβαια να αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που ασχολείται με το βιβλίο. Νομίζω ότι αυτό είναι και το μέλλον της χώρας μας. Πώς θα αρχίσει ο Έλληνας να αντιστέκεται στα ψέματα των πολιτικών αν δεν μπορεί να κρίνει;

Όσο ο νέος Έλληνας μορφώνεται τόσο και οι πολιτικοί μας θα είναι πιο προσεχτικοί σε αυτά που λένε και κάνουν και έτσι η χώρα θα προχωρήσει.»

Δείτε το βίντεο:

Λίγα λόγια για το λεξικό:

Το λεξικό παρακολουθεί τη νεοελληνική γλώσσα από τον 10ο αι. μ.Χ. περίπου μέχρι σήμερα. Ασχολείται δηλαδή και με την παλαιά-μεσαιωνική φάση της ελληνικής, αλλά περιλαμβάνει και αρχαίες ελληνικές φράσεις που χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα και καταλήγει στη σύγχρονη μορφή της γλώσσας, την οποία εξετάζει αναλυτικά και σε βάθος.

Αγκαλιάζει όλα τα επίπεδα, δημοτική και καθαρεύουσα, όλο τον πλούτο των λέξεων και εκφράσεων από όλους τους τομείς της γνώσης (από την καθημερινή ομιλία και την πιο λαϊκή της μορφή μέχρι τον πιο ανεβασμένο επιστημονικό, φιλοσοφικό λόγο).

Το λεξικό δε θα πάψει ποτέ να ανανεώνεται, να συμπληρώνεται, να βελτιώνεται. Κάθε μέρα θα εισάγονται νέα λήμματα (και το παρελθόν της γλώσσας είναι απέραντο και το παρόν και μέλλον της γλώσσας, με τις συνεχώς δημιουργούμενες νέες λέξεις και εκφράσεις, με την παραγωγή νέων επιστημονικών όρων, με την επίδραση ξένων γλωσσών, είναι εσαεί δημιουργούμενο και αναπτυσσόμενο).

Εκδόσεις «Πατάκη»

Κεντρικά γραφεία: Παναγή Τσαλδάρη (πρώην Πειραιώς) 210 3650000 – 210 5205600

FAX: 210 3650069

E-mail: info@patakis.gr

Web site: www.patakis.gr

Γενικό βιβλιοπωλείο Πατάκη:

Ακαδημίας 65

106 78 Αθήνα

τηλ. 210 3811850,

210 3811740

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης