Ρεπορτάζ: Κώστας Μιλόβας

Μια θερμή υποδοχή επιφύλαξαν το απόγευμα του Σαββάτου οι κάτοικοι των Βίλιων και ο Εκπολιτιστικός λαογραφικός και εξωραϊστικός σύλλογος στον αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρο Φιλίππου, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του για την παρουσίαση του βιβλίου του «Πέτρος Αν. Φουρίκης – Ο Σαλαμίνιος αρχαιολόγος, ιστορικός, λαογράφος, γλωσσολόγος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους περισσότεροι από επτακόσιοι Βιλίωτες και κάτοικοι της Δυτικής Αττικής , μεταξύ των οποίων ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλέιου, η Δήμαρχος Μάνδρας Ειδυλλίας Γιάννα Κριεκούκη, η Πρόεδρος ΔΟΚΑΠΜΕ Αλεξάνδρα Νερούτσου. ο πρ. Δήμαρχος Βιλίων Κώστας Μακρυνώρης, ο Θανάσης Λεβέντης πρ. Βουλευτής, η Ανδρομάχη Οικονόμου δ/ντρια Ερευνών Κέντρου Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών, ο Νίκος Παντελίδης αν. Καθηγητής Γλωσσολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η Έλενα Μπότση Δρ. Κοινωνιογλωσσολογίας, Ερευνήτρια, ο Αντιδήμαρχος Φυλής Σπύρος Μπρεμπος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ερμηνεία του τραγουδιού ο «Πηλός» (αφορά σε τραγούδια και στιχάκια που έλεγαν οι νέοι και οι νέες της Κούλουρης την Πέμπτη του Πάσχα, όταν ομαδικά μετέβαιναν σε μια σπηλιά στη περιοχή Κατσηβίλα προκειμένου να μαζέψουν τον πηλό, που τους χρησίμευε κυρίως για να λούζονται και για τον καθαρισμό του σώματος. Η όλη διαδικασία βεβαίως εξελισσόταν σε ένα ανοιξιάτικο πανηγύρι), από τον Σπύρο Μπρέμπο.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μια σύντομη αναφορά στον Πέτρο Φουρίκη από τον αντιπεριφερειάρχη Πέτρο Φιλίππου ο οποίος επισήμανε ότι ο Φουρίκης έθεσε πρώτος τις βάσεις για τη νεότερη αλβανολογία – αρβανιτολογία και γενικά την ιστορία και τη μελέτη των Αρβανιτών στην Ελλάδα, έχοντας τη βεβαιότητα ότι δεν έκανε κάποιο εθνικό κακό γιατί πίστευε ότι με τον τρόπο αυτό φανέρωνε κομμάτια της ελληνικής ζωής κρυμμένα μέσα στην ψυχή και τις συνήθειες των ομοφύλων του.

Τη σημασία του βιβλίου για τη μελέτη της αρβανίτικης γλώσσας ανέδειξε ο επόμενος ομιλητής, ο Αν. Καθηγητής Γλωσσολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νίκος Παντελίδης, επισημαίνοντας συγχρόνως ότι για πολλά χρόνια γλώσσες όπως τα αρβανίτικα αντιμετωπίζονταν με καχυποψία ή αδιαφορία με αποτέλεσμα να μένει αναξιοποίητο σχετικό υλικό και άγνωστα στοιχεία που θα βοηθούσαν στην καλύτερη κατανόηση της εθνικής μας αυτογνωσίας. Η ομιλία του κ. Παντελίδη περιλάμβανε και παρουσίαση της προέλευσης και της σημασίας πολλών λέξεων της αρβανίτικης διαλέκτου.

Εμφανώς συγκινημένος ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Πέτρος Φιλίππου αναφέρθηκε τόσο στο κίνητρο που τον ώθησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 να ξεκινήσει την έρευνα για τη ζωή και το έργο του Φουρίκη, όσο και στις πολυετείς προσπάθειές του για τη συγκέντρωση υλικού για τον σπουδαίο αυτόν επιστήμονα. Τόνισε δε ότι η έκδοση αυτού του βιβλίου εκπορεύεται από την αγάπη και τον σεβασμό για τον μεγάλο διανοούμενο και ερευνητή αλλά και από την επιθυμία για την ανάδειξη και τη συμβολή στη γνώση της ιστορίας της καταγωγής και του πολιτισμού των Αρβανιτών της Αττικής και του υπόλοιπου ελλαδικού χώρου, των οποίων η παρουσία στον ελλαδικό χώρο δεν έχει βρει ακόμα τη θέση της στο επίσημο εθνικό ιστορικό αφήγημα.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Φιλίππου ευχαρίστησε θερμά όλους όσους συνέβαλλαν και βοήθησαν σε αυτή την προσπάθεια ενώ εξαιρετικές ευχαριστίες απήθυνε στο zougla.gr που στάθηκε αρωγός στη δημοσιογραφική κάλυψη της εκδήλωσης.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη φιλική του σχέση με τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο αφιερώνοντας του το βιβλίο του «Στον καλό μου φίλο δημοσιογράφο για να θυμάται τους αγώνες που κάναμε μαζί και με ιδιαίτερη εκτίμηση για την στήριξη που πάντα μου παρείχε». 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης