Στην Περιβαλλοντοπόλ έχουν μεγάλη γιορτή. Η πράκτορας «00 Συγγραφέας» κέρδισε το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου. Οι άκρως απόρρητες μυστικές αποστολές των τρομερών πρακτόρων του πλανήτη άρεσαν πολύ στην κριτική επιτροπή και έτσι το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού απένειμε στην Ελένη Ανδρεάδη και στο πρώτο βιβλίο της «Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη» το βραβείο στην κατηγορία Βιβλίου Γνώσεων για Παιδιά.

Η επιτροπή, μεταξύ άλλων, το ξεχώρισε από τα υπόλοιπα της βραχείας λίστας, καθώς «ως λεκτικό κείμενο, εικονογράφηση και εξώφυλλο, καταφέρνει να είναι πρωτότυπο, έξυπνο και ευφάνταστο, και, αξιοποιώντας στοιχεία παιχνιδιού, όπως πλήθος γραμματοσειρών και χρωμάτων, ανάποδες σελίδες, αποκωδικοποίηση μηνυμάτων κ.ά., συνδυάζει τη μετάδοση της γνώσης με το χιούμορ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υποψήφια ήταν τα βιβλία που εκδόθηκαν το 2014.

Σκεπτικό βράβευσης

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας του συγκεκριμένου βιβλίου. Η απάντηση δίνεται από την κριτική επιτροπή των Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου.. Ακολουθεί το πλήρες σκεπτικό της βράβευσής του:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το βιβλίο «Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη» όχι μόνο έχει ως θέμα την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, άρα δίνει όλες εκείνες τις πληροφορίες που στις μέρες μας αναδεικνύουν το οξύτατο περιβαλλοντικό πρόβλημα, αλλά συγχρόνως είναι εμφανέστατος ο στόχος του να ενθαρρύνει τα παιδιά-αναγνώστες στην ανάληψη πρωτοβουλιών για άμεση οικολογική δράση.

Ένα τέτοιο βιβλίο, ιδιαίτερα όταν απευθύνεται σε μικρά παιδιά, συχνότατα διολισθαίνει σε ένα μάλλον βαρετό και άκρως διδακτικό ανάγνωσμα. Όμως, το βιβλίο της Ελένης Ανδρεάδη αποτέλεσε την έκπληξη, αφού, χωρίς να καταφεύγει στο κήρυγμα, καταφέρνει να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά σε θέματα περιβαλλοντικά και να τα πείσει να αναλάβουν δράση για τη σωτηρία του πλανήτη, ξεκινώντας από απλές, καθημερινές ενέργειες, όπως για παράδειγμα τη μη χρήση πλαστικής σακούλας.

Το βιβλίο, Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη ήταν το πρώτο της σειράς. Ακολούθησε το βιβλίο – Η εκδίκηση του Πουφ ενώ τον Μάιο θα κυκλοφορήσει και το τρίτο.

Η Ελένη Ανδρεάδη σπούδασε Περιβαλλοντική Πολιτική και ΜΜΕ στο Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Έχει εργαστεί ως στρατηγικός αλλά και περιβαλλοντικός σύμβουλος στην Ελλάδα, Αμερική, Αγγλία και Γερμανία για εταιρείες, οργανισμούς και δημόσια όργανα, όπως για τη Ford Motor Company, Accenture, BBC και το Υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας.

Το 2009 ίδρυσε την ΜΚΟ Πράκτορες του Πλανήτη, με αντικείμενο τη βιωματική εκπαίδευση και δράση παιδιών για την αειφόρο ανάπτυξη. Με καινοτόμο αναλυτικό εκπαιδευτικό υλικό και δραστηριότητες, η οργάνωση τους δίνει τα κατάλληλα εφόδια ώστε να εξελιχθούν σε πολίτες που παίρνουν πρωτοβουλίες και αναλαμβάνουν δράση για ένα καλύτερο συλλογικό μέλλον. Το σχολικό πρόγραμμα υλοποιείται σε δημόσια και ιδιωτικά δημοτικά σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα. Το 2013 οι Πράκτορες του Πλανήτη βραβεύτηκαν ως ένα από τα 100 πιο καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα στην Ελλάδα στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το σχολικό έτος 2015-16 οι Πράκτορες του Πλανήτη εκπαίδευσαν 12.000 παιδιά ως νέους πράκτορες αλλά και γονείς και εκπαιδευτικούς σε σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού

Εκδόσεις Μεταίχμιο

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης