Την συμβολική εισφορά των 20 χιλιάδων ευρώ, ως ελάχιστη στήριξη από την κυβέρνηση, του υπεράνθρωπου αγώνα που ο Παγκύπριος Σύνδεσμος για Καταπολέμηση της Μάστιγας της Πείνας και ο Μητροπολίτης Κιτίου, προσωπικά, δίνουν για την απόκρουση αυτής της μάστιγας που βασανίζει εκατομμύρια συνανθρώπους σε όλο τον κόσμο ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε χαιρετισμό του στο φιλανθρωπικό δείπνο του Συνδέσμου για Καταπολέμηση της Μάστιγας της Πείνας, που φέτος συμπληρώνει 33 χρόνια αξιέπαινης ανθρωπιστικής δράσης, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι με εμπνευστή και ηγέτη, τον Μητροπολίτη Κιτίου, έχει επιτελέσει έργο αξιόλογο και αξιοθαύμαστο – παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια και συμπαράσταση προς τους συνανθρώπους μας, που αντιμετωπίζουν καθημερινά το φάσμα της πείνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μητροπολίτης Κιτίου, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, πιστός στο χριστιανικό δόγμα, «ο έχων δύο χιτώνας μεταδότω τω μη έχοντι και ο έχων βρώματα ομοίως ποιήτω», πραγματοποιεί την ευαγγελική ρήση από το πρώτο μέχρι το τελευταίο γράμμα της.

Από της ιδρύσεώς του μέχρι σήμερα, συνέχισε, ο Σύνδεσμος εργάζεται αθόρυβα και αποτελεσματικά για να απαλύνει τον πόνο, την πείνα και τη δυστυχία δυσπραγούντων συνανθρώπων μας στον πλανήτη, όπου και αν βρίσκονται, όποια θρησκεία και αν πιστεύουν, ανεξαρτήτως χρώματος και καταγωγής.

Μέχρι σήμερα και με την εθελοντική προσφορά των μελών του, την οικονομική αρωγή τακτικών και εκτάκτων συνδρομητών, επωνύμων και ανωνύμων και τη γενναιόδωρη εισφορά της Εκκλησίας και της Πολιτείας, σημείωσε, κατάφερε να στείλει παντού μηνύματα αγάπης και υλικής συμπαράστασης άνω των 7 εκατ. δολαρίων σε χρήματα και σε είδη ένδυσης, υπόδησης, σχολικών ειδών, φαρμάκων και τροφίμων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Απεριόριστο το γεωγραφικό εύρος της αγάπης και της αλληλεγγύης του. Από τα Βαλκάνια μέχρι την Κίνα, από τη Νέα Σιβηρία μέχρι τη Αιθιοπία και από την Μαδαγασκάρη μέχρι το Μεξικό. Σε 37 διαφορετικούς προορισμούς περιλαμβανομένης και της Τουρκίας», πρόσθεσε.

Δυστυχώς, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η μάστιγα της πείνας παραμένει ως ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα, που απασχολούν την παγκόσμια κοινωνία – αποτελεί και τη μεγαλύτερη αισχύνη για την ανθρωπότητα και τον πολιτισμό μας.

Παρά την τεχνολογική εξέλιξη που θα μπορούσε να εξασφαλίσει εξαίρετες συνθήκες ζωής για όλους, σημείωσε, η άνιση κατανομή του πλούτου και της ανάπτυξης δημιουργεί ακόμη συνθήκες λιμού σε αρκετές περιοχές του πλανήτη μας.

Η παγκόσμια ευαισθησία, ανέφερε, δεν έχει φτάσει σε εκείνο το επίπεδο προσφοράς που να εξασφαλίζονται τα στοιχειώδη σε όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως κι ούτε βέβαια η φιλανθρωπία μπορεί να λύσει ριζικά αυτό το πρόβλημα, μπορεί απλώς να το απαλύνει.

Σύμφωνα με εκθέσεις του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, καθημερινά 17.000 παιδιά πεθαίνουν από την πείνα, ενώ ο συνολικός αριθμός όσων αντικρίζουν τον θάνατο από τον υποσιτισμό ανέρχεται σε 6 εκατομμύρια το χρόνο.

«Πέραν του ενάμισι δισεκατομμυρίου άνθρωποι ζουν σε συνθήκες φτώχειας και υποσιτισμού. Ένας άνθρωπος στους οκτώ και ένα παιδί στα έξι υποφέρει από πείνα, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για τις Διατροφικές Πολιτικές, σημείωσε.

Είναι θλιβερά τα στοιχεία, ανέφερε προσθέτοντας ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF, από το 2000 έθεσαν το έτος 2015, ως το χρονικό ορόσημο για τη μείωση στο ένα τρίτο της παιδικής θνησιμότητας από τη φτώχεια, την πείνα και την έλλειψη φαρμάκων – πολύ νωρίς διαπιστώθηκε η αδυναμία επίτευξης του φιλόδοξου αυτού στόχου.

Η παιδική θνησιμότητα, σημείωσε, δεν άγγιξε τους στόχους που έθεσαν τα Ηνωμένα Έθνη και οι ελπίδες μετακινήθηκαν για το 2025.

Η Κύπρος ως χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, έχει την ύψιστη ευθύνη να πρωταγωνιστεί στην παγκόσμια προσπάθεια καταπολέμησης της πείνας.

Υπενθύμισε πως ο Κύπριος Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης έχει στα χέρια του το πολύ τιμητικό για την χώρα μας χαρτοφυλάκιο των ανθρωπιστικών θεμάτων και της διαχείρισης κρίσεων.

Παρά το μικρό μέγεθος της Κύπρου μας και τις περιορισμένες οικονομικές και άλλες δυνατότητές της, σημείωσε, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος για την Καταπολέμηση της Μάστιγας της Πείνας συμβάλλει ευεργετικά στην παγκόσμια αυτή προσπάθεια.

«Η παρουσία μου, αποτελεί συμβολική έκφραση του προσωπικού ενδιαφέροντός μου και της κυβέρνησής μας, για το δράμα των όπου γης συνανθρώπων μας που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, πείνας και δυστυχίας. Η παρουσία μου συνιστά και μήνυμα στήριξης του αξιέπαινου έργου του Παγκύπριου Συνδέσμου για την Καταπολέμηση της Μάστιγας της Πείνας και του προέδρου του, Μητροπολίτη Κιτίου», πρόσθεσε.

Είπε ότι η συμβολή της κοινωνίας και των εθελοντικών φορέων που η σημερινή Κυβέρνηση έχει θεσμοθετήσει με τη δημιουργία και λειτουργία Γραφείου Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, είναι πολύτιμη.

«Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος για την Καταπολέμηση της Μάστιγας της Πείνας, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, διεξάγει εκστρατεία αγάπης και στοχεύει να εξασφαλίσει σε όσο γίνεται περισσότερους ανθρώπους και κυρίως σε παιδιά το δικαίωμα να ζήσουν μια ανθρώπινη ζωή», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης