Η Τουρκία δεν επιθυμεί να κρατήσουν για μήνες οι τεχνικές εργασίες για τα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας που θα ξεκινήσουν στη Γενεύη στις 18 Ιανουαρίου, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Πρόσθεσε πως θα πρέπει να αποφασίσουν εάν αυτές οι εργασίες θα ολοκληρωθούν μέσα σε μία βδομάδα ή δύο βδομάδες το πολύ, μετέδωσε από την Κωνσταντινούπολη η ανταποκρίτρια του Κυπριακού Πρακτορείου Άννα Ανδρέου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, ο Τούρκος υπουργός αναφερόμενος στους χάρτες που υποβλήθηκαν είπε πως «ούτε η Τουρκία αποδέχεται τον χάρτη των Ελληνοκυπρίων και πως δεν τίθεται θέμα επιστροφής της Καρπασίας ή κάποιων άλλων μερών», τα οποία ωστόσο δεν κατονόμασε.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ακόμη ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ήταν έτοιμος να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις στις 12 Ιανουαρίου, αλλά, επειδή υπήρξε επιφύλαξη ιδιαίτερα από πλευράς Ελλάδας για συμμετοχή σε επίπεδο πρωθυπουργού, δεν θεώρησε κατάλληλο να μετάσχει.

Σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από το συνέδριο των Τούρκων πρέσβεων στην Άγκυρα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η Τουρκία είναι η χώρα που πάντοτε γνωρίζει τι λέει και τι θέλει, και είναι εποικοδομητική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, τόνισε πως ακόμη κι αν υπάρχουν προσεγγίσεις σε κάποια θέματα των διαπραγματεύσεων, υπάρχουν και διαφορές απόψεων σε κάποια άλλα ζητήματα.

Ο Τούρκος υπουργός είπε ακόμη ότι «η Τουρκία ήταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τρόπο που ήταν σίγουρη για τον εαυτό της», προσθέτοντας ότι «οι απόψεις της Τουρκίας και της (παράνομης) ”Τουρκικής Διοίκησης Βόρειας Κύπρου” (ΔΒΚ) συνάδουν πλήρως».

Όπως είπε, η αντιπροσωπεία της «ΤΔΒΚ» έδειξε σε όλους πόσο ώριμο και με όραμα «κράτος» είναι σε αυτήν τη διαδικασία. «Ήταν αποφασισμένοι για λύση, αλλά έδειξαν σε όλους ότι δεν λένε “ας είναι ό,τι λύση και να είναι”» ανέφερε.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι γενικά οι διαπραγματεύσεις έγιναν μέσα σε ένα «ήσυχο» κλίμα, προσθέτοντας ότι οι εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών επέδειξαν αντικειμενική στάση, αλλά είδαν ότι σε αυτήν τη διαδικασία υπήρξαν σοβαρές διαφορές μεταξύ των απόψεων των ενδιαφερόμενων πλευρών.

Ανέφερε, ακόμη, ότι για τη συνέχιση των τεχνικών εργασιών ήταν ομόφωνοι και όρισαν ένα χρονοδιάγραμμα.

Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι την Τουρκία θα εκπροσωπήσει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν στις 18 Ιανουαρίου ο υφυπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Μουχτάρ Γκιουν, στη συνέχεια θα συνέλθουν οι ΥΠΕΞ και στην περίπτωση που βγει ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, θα προσκληθούν οι πρωθυπουργοί.

Ο Τσαβούσογλου υπογράμμισε ότι οι τεχνικές εργασίες δεν πρέπει να κρατήσουν πολύ. «Εμείς δεν θέλουμε να κρατήσει αυτό για μήνες. Πρέπει να αποφασίσουμε αν θα γίνουν μέσα σε μία βδομάδα ή δύο βδομάδες το πολύ» είπε.

Για την υποβολή των χαρτών, ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ότι η μία πλευρά έδειξε τον χάρτη στην άλλη για σύντομο χρονικό διάστημα και δεν έγινε συζήτηση μεταξύ τους επί του χάρτη. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι και οι δύο πλευρές παρέδωσαν επιστολές στον γ.γ. του ΟΗΕ ότι δεν αποδέχονται τον χάρτη της άλλης πλευράς.

«Άλλωστε και ο κ. Ακιντζί είπε ότι η πρόταση των Ελληνοκυπρίων δεν είναι σοβαρή και τόνισε με ισχυρό τρόπο ότι ουδείς Τουρκοκύπριος αποδέχεται αυτόν τον χάρτη. Το ίδιο ισχύει και για μας. Ούτε η Καρπασία ούτε και άλλα μέρη, γι’ αυτά άλλωστε δεν τίθεται θέμα, αλλά, επειδή δεν έχουν φτάσει ακόμη στο επίπεδο του χάρτη, δεν έχει νόημα να εισέρχεται κάποιος στις λεπτομέρειες αυτές. Αλλά όλοι να είναι ήσυχοι. Οι ευαισθησίες των Τουρκοκυπρίων και των πολιτών της Τουρκίας στα ζητήματα της ασφάλειας, των εγγυήσεων, του εδαφικού και των άλλων θεμάτων είναι και δικές μας ευαισθησίες. Θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας σε αυτό το θέμα. Ουδείς θα πρέπει να ανησυχεί για αυτό» ανέφερε.

Ο Τσαβούσογλου είπε επίσης πως «στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν ειδήσεις με παραπληροφόρηση και πρόσθεσε πως δεν πρέπει να δίνει κάποιος κύρος σε αυτές (τις ειδήσεις) και πρέπει να εμπιστευτεί την ηγεσία».

Σε ερώτηση για την απαλλαγή βίζας από την Ε.Ε. για τους Τούρκους πολίτες, ανέφερε ότι ετοίμασαν την τελευταία τους πρόταση και τις επόμενες μέρες θα την υποβάλουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόσθεσε ότι θα ζητήσουν πλέον χρονοδιάγραμμα από την Ε.Ε. για αυτό το θέμα.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης