Νέο κάθετο μήνυμα όσον αφορά στη διαχείριση του Κυπριακού στέλνει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, η ΕΔΕΚ πως στήριξη μπορεί να αναμένει μόνο στη βάση ενεργειών, πολιτικών, θέσεων και προτάσεων, που θα ανακόπτουν την καταστροφική διολίσθηση που ήδη συντελείται. Με απόφαση του Πολιτικού της Γραφείου καλεί τον λαό να κλείσει τα αφτιά του στις σειρήνες του εφησυχασμού και της τεχνητής ευφορίας και τον καλεί σε αγωνιστική επαγρύπνηση, καθώς κρίνει ότι οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί και άμεσοι και μόνο η λαϊκή αντίσταση μπορεί να τους αποτρέψει.

H EΔΕΚ τονίζει ότι χρέος όλων είναι να καταβάλουν προσπάθεια προς αποτροπή των οφθαλμοφανών κινδύνων για διολίσθηση προς τις τουρκικές θέσεις, για διπλή κυριαρχία, διπλή ιθαγένεια, συνομοσπονδιακή δομή, παρθενογένεση, μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο μέσω της κήρυξης της λύσης ως πρωτογενούς δικαίου. Εκτιμά ότι η τουρκική αδιαλλαξία παραμένει άκαμπτη και αμετακίνητη παρά τις προσπάθειες δημιουργίας μεγάλων προσδοκιών και τεχνητής ευφορίας και υποστηρίζει πως η συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου για τις χιαστί συναντήσεις οδηγεί σε αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ΕΔΕΚ επικαιροποιεί, για μια ακόμη φορά, την πρότασή της για:

– Διαμόρφωση περιγράμματος λύσης του Κυπριακού με βάση το κοινό ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009 και με επίσημη κατάθεσή του ενώπιον της διεθνούς και της ευρωπαϊκής κοινότητας.
– Σαφή και κατηγορηματική δήλωση ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά δεν αποδέχεται το έγγραφο των λεγόμενων συγκλίσεων Ντάουνερ ως ενδιάμεση ή οποιασδήποτε μορφής συμφωνίας για συνέχιση των συνομιλιών.
– Αποσύνδεση της εσωτερικής από τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού. Η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, η απομάκρυνση των εποίκων και η κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960 θα πρέπει να τεθούν ενώπιον της Τουρκίας για να τοποθετηθεί ενώπιον των ευθυνών της. Για την ΕΔΕΚ δεν έχει κανένα νόημα να συζητούνται αυτά τα ζητήματα στην όποια διαπραγμάτευση. Ζητά όπως η διεθνής πτυχή απασχολήσει διεθνή διάσκεψη με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των τριών εγγυητριών δυνάμεων και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
– Προώθηση αιτήματος για υιοθέτηση δέσμης αρχών λύσης του Κυπριακού σε ένα προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
– Διατύπωση αιτήματος στην Ε.Ε. για διορισμό πολιτικής προσωπικότητας ως ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό.
– Προώθηση διαβημάτων για εφαρμογή των ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας και της συμφωνίας υψηλού επιπέδου Κυπριανού – Ντενκτάς για επιστροφή της Αμμοχώστου.
– Αποσύνδεση της επιδίωξης λύσης από την αξιοποίηση του φυσικού αερίου.

Πηγή: Φιλελεύθερος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης