Δύο ηγέτες Κυπριακών κομμάτων καλούν τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου να αλλάξει ρότα:
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου κάλεσε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με εποικοδομητικές προτάσεις.

«Όταν ο Ντερβίς Έρογλου θα αρχίσει να πιστεύει πραγματικά στο όραμα για την επανένωση του τόπου μας για να έχουμε ένα λειτουργικό και ευρωπαϊκό κράτος που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα εφαρμόζει τις ευρωπαϊκές αρχές, όταν εγκαταλείψει τις πολιτικές των δύο κρατών και όταν με εποικοδομητικές προτάσεις θα προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα υπάρξει το υπόβαθρο για σοβαρή πρόοδο, τότε ναι είμαι σίγουρος ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι έτοιμος να παρακαθήσει σε οποιαδήποτε συνάντηση και με τον ΓΓ του ΟΗΕ”, δήλωσε στο πλαίσιο περιοδείας του στην Πάφο ο κ. Νεοφύτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Νεοφύτου, που κλήθηκε να σχολιάσει την τριμερή συνάντηση που ζητά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης με τον ΓΓ των ΗΕ, είπε πως «είμαστε η πλευρά που θέλουμε και επιδιώκουμε το συντομότερο δυνατό τη λύση επειδή είμαστε η πλευρά που εδώ και 40 χρόνια βιώνουμε την τουρκική κατοχή και τα αποτελέσματα της».

«Αντιπαραγωγικές και απαράδεκτες είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του Τουρκοκυπρίου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου για το Κυπριακό» . Έτσι τις χαρακτήρισε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, καλώντας τον κ. Έρογλου να επικεντρωθεί στην ουσία του προβλήματος και να συνεργασθεί με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, προκειμένου να επέλθει η λύτρωση της κοινής πατρίδας, της Κύπρου.

Ευχόμενος “Χρόνια Πολλά” στον κυπριακό λαό, Ελληνοκυπρίους, Τουρκοκυπρίους, Μαρωνίτες, Αρμενίους και Λατίνους, με δηλώσεις του στο περιθώριο σημερινής εκδήλωσης για τη γυναίκα, στο Πολυδύναμο Κέντρο Λευκωσίας, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η ευχή του είναι όπως «η εφετινή χρονιά καταστεί η χρονιά της λύτρωσης της Κύπρου, δηλαδή της απελευθέρωσης και της επανένωσης της κοινής μας πατρίδας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Λυπούμαι ωστόσο», πρόσθεσε, «να παρατηρήσω ότι δηλώσεις, όπως εκείνεςστις οποίες έχει κάνει ο κ. Έρογλου, είναι εντελώς αντιπαραγωγικές και θα έλεγα και σε κάποιο βαθμό απογοητευτικές, όχι διότι δεν τις αναμέναμε αλλά διότι στην ουσία τους οδηγούν τα πράγματα ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη, την οποία ο ίδιος λέει ότι επιδιώκει».

Όπως ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, «είναι προκλητικότατος (ο κ. Έρογλου) και θα τον καλούσα, αντί να επιχειρεί να παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια, να επικεντρωθεί στην ουσία του προβλήματος, να συνεργασθεί με τον κ. Αναστασιάδη, για να λυτρώσουμε την κοινή μας πατρίδα».

«Πρέπει», είπε ο κ. Κυπριανού, «να κατανοήσουν οι πάντες ότι οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες στον τόπο μας θα αντιμετωπισθούν πιο αποτελεσματικά με μια σωστή λύση στο Κυπριακό».

«Η επιθυμία η δική μας και η προσπάθειά μας», είπε ακόμη ο κ. Κυπριανού, «είναι να εργασθούμε, ακριβώς, προς αυτή την κατεύθυνση και δηλώσεις, όπως αυτές του κ. Έρογλου που γίνονται κατά τις τελευταίες ημέρες, είναι εντελώς αντιπαραγωγικές και απαράδεκτες».

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον είναι ουσιαστική η ιδέα για μετάβαση των διαπραγματευτών των δύο Κοινοτήτων στη Νότια Αφρική, προκειμένου να αντληθούν διδάγματα από τις εκεί εμπειρίες για τερματισμό του απαρτχάιντ και των συγκρούσεων, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι πρόκειται «για δύο εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις και δεν πρέπει κανείς να συγκρίνει τα δύο ζητήματα».

«Δεν ξέρω, επίσης», συνέχισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, «τι υπάρχει στο μυαλό εκείνων, που έχουν αποφασίσει αυτήν τη μετάβαση στη Νότιο Αφρική και θεωρώ ότι δεν έχει να εξυπηρετήσει ουσιαστικά, πέρα από κάποιες εντυπώσεις, οι οποίες ενδεχομένως να δημιουργούνται για λόγους επικοινωνιακούς».

Πηγή: www.noisma.com.cy

Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης