Ο πρώην Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, αναφέρει ότι «οι επιδρομικές ενέργειες της Τουρκίας στα χωρικά ύδατα και την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, με το “Μπαρμπαρός” και τις ασκήσεις με πραγματικά πυρά, έχουν θέσει την Κύπρο σε κατάσταση πολιορκίας». Επίσης, ότι «η Κυβέρνηση οφείλει να μελετήσει το ενδεχόμενο προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας με κατάλληλη προετοιμασία».

Σε γραπτή του δήλωση, ο Γιαννάκης Ομήρου σημειώνει ότι «ενώπιον της πειρατικής, επιδρομικής και αρπακτικής αυτής τουρκικής συμπεριφοράς δεν νοείται ούτε απραξία ούτε σιωπή, αντίθετα, επιβάλλεται ολόπλευρη και πολύπλευρη αντίδραση σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πέραν των καταγγελιών προς διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς, θα πρέπει να μελετηθεί με σοβαρότητα προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Καταστατικός Χάρτης του διεθνούς οργανισμού προβλέπει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας συνέρχεται έκτακτα όταν υπάρχει απειλή διατάραξης της ειρήνης. Η παραβίαση των χωρικών υδάτων και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι πρόδηλο ότι συνιστά ένα τέτοιο κίνδυνο διατάραξης της ειρήνης», αναφέρει ο Γιαννάκης Ομήρου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης