Χωρίς να διαφαίνεται στον ορίζοντα οποιοδήποτε σημάδι για συνέχιση της συζήτησης των διεθνών πτυχών του Κυπριακού (ασφάλεια και εγγυήσεις), οι δύο ηγέτες προσγειώνονται για τα καλά στη Λευκωσία, απ’ όπου θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις τους επί των πέντε κεφαλαίων «εσωτερικών θεμάτων», τα οποία συζητούσαν και προηγουμένως, δηλαδή διακυβέρνηση, περιουσιακό, οικονομία, Ευρωπαϊκή Ένωση και εδαφικό.

Την Πέμπτη ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί θα έχουν την πρώτη, μετά τη Γενεύη, συνάντησή τους, ξεκινώντας από μια αξιολόγηση της όλης κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί μετά τα δύο Μοντ Πελεράν και τη Γενεύη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο θέμα της ασφάλειας δεν αναμένεται να υπεισέλθουν οι δύο πλευρές, αφού αυτό είναι ζήτημα που αφορά κι άλλους. Και όπως φάνηκε στη Γενεύη αρχικά και στο Μοντ Πελεράν στη συνέχεια, τα πράγματα δεν δείχνουν ότι θα προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς, όπως κάποιοι υπολόγιζαν.

Ωστόσο, τουρκοκυπριακές πηγές αναφέρουν πως οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα συζητήσουν την προσαρμογή του συστήματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων στις συνθήκες του 2017.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Αναστασιάδης συνέχισε και την Κυριακή τον κύκλο επαφών του με ξένους ηγέτες. Μεταξύ άλλων είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ενημερώνει σήμερα ο Έιντε

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πριν από τη συνάντηση της Πέμπτης η προσοχή όλων των εμπλεκομένων και ιδιαίτερα της κυβέρνησης είναι στραμμένη προς τη Νέα Υόρκη, όπου ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε απόψε (απόγευμα τοπική ώρα) θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Μια ενημέρωση η οποία χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, καθώς ο κ. Έιντε κατ’ επανάληψη έχει δείξει ότι δεν μεταφέρει την εικόνα όπως έχει ή δεν λέει τα πραγματικά γεγονότα. Γι’ αυτό και πέραν των όσων ο ίδιος θα αναφέρει κατά την ενημέρωση, θα έχουν σημασία και τα ερωτήματα που θα τεθούν από μόνιμους αντιπροσώπους των χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η ενημέρωση θα περιστραφεί στις τριήμερες συνομιλίες του προέδρου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί από τις 9 μέχρι τις 11 Ιανουαρίου στη Γενεύη και στη Διάσκεψη για την Κύπρο που ακολούθησε στις 12 Ιανουαρίου με τη συμμετοχή των τριών εγγυητριών δυνάμεων.

Επισημαίνεται πως στις έγγραφες αναφορές του Έιντε για τη Διάσκεψη της Γενεύης σημειώνεται ότι δεν προχώρησε παρά το γεγονός ότι υπήρξε σχεδιασμός για συναντήσεις και στις 13 Ιανουαρίου. Έγγραφα που απορρίπτουν τους ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς κατά της Ελλάδας και τα οποία την ίδια ώρα δείχνουν ότι ο κ. Έιντε στις τοποθετήσεις του δεν παίζει ξεκάθαρο παιχνίδι.

Βάζει ασφυκτική πίεση στον Ακιντζί η Άγκυρα

Όπως υποστηρίζει σε εκτενές άρθρο της η εφημερίδα «Πολίτης», σε ομιχλώδες τοπίο κινείται πλέον ο Μουσταφά Ακιντζί, όσον αφορά στις κινήσεις του στο Κυπριακό, καθώς όλα δείχνουν ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έχει απολέσει την όποια εμπιστοσύνη έδειχνε να τρέφει προς το πρόσωπό του ο Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με τουρκοκυπριακούς πολιτικούς κύκλους, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έχει συνειδητοποιήσει την κατάσταση έχοντας πλέον απτές αποδείξεις και ενδείξεις.

Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν επίσης ότι αυτήν τη στιγμή η Άγκυρα έχει στραφεί για άλλη μία φορά στον Οζντίλ Ναμί, τον οποίο γνωρίζει πολύ καλύτερα (από την εποχή του Ταλάτ) και με τον οποίο συγκεκριμένοι κύκλοι του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών έχουν στενή συνεργασία.

Τι είναι όμως αυτό που καταλογίζουν Ταγίπ Ερντογάν και τουρκικό ΥΠΕΞ στον κ. Ακιντζί και στους χειρισμούς του;

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η απόκλιση χειρισμών Ακιντζί και επιδιώξεων Τουρκίας άρχισε στο Μοντ Πελεράν το 2016, όταν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης πήρε πάνω του το θέμα του χάρτη καθώς και τη δέσμευση (έστω σε προφορικό επίπεδο) περί επιστροφής συγκεκριμένου αριθμού Ελληνοκυπρίων προσφύγων.

Οι ίδιοι κύκλοι σχολίαζαν στον «Πολίτη» ότι ειδικά μετά τις συνομιλίες στη Γενεύη, και πιο συγκεκριμένα μετά την κατάθεση χάρτη εκ μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς, το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών έδειξε πως άπτεται και θεμάτων τακτικής και όχι μόνο ουσίας.

«Διαπραγματευτικά πλέον η εκ περιτροπής προεδρία μεταφέρθηκε ως αντάλλαγμα στο πεδίο της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Παρά το γενικό παζάρι που ίσως γίνει στο τελικό στάδιο, η τουρκική πλευρά είναι αναγκασμένη να διαπραγματευτεί το εδαφικό έχοντας από τη μια τον τουρκοκυπριακό χάρτη και από την άλλη τον ελληνοκυπριακό χάρτη. Το παζάρι είναι μεταξύ αυτών των δύο δεδομένων, με τα όποια επιμέρους ανταλλάγματα προκύψουν να είναι από άλλα εκκρεμούντα ζητήματα και όχι την εκ περιτροπής προεδρία. Το αν θα δοθεί η Μόρφου ή αν θα βρίσκεται η Καρπασία υπό ομοσπονδιακό έλεγχο είναι κάτι που δεν άπτεται της εκ περιτροπής προεδρίας» είπε η ίδια πηγή, αναφέροντας παράλληλα ότι, αντιθέτως, το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας συνδέεται με τη σημαντική αυτή εκκρεμότητα του κεφαλαίου της διακυβέρνησης.

Και ουσία

Η διαφωνία, ωστόσο, Άγκυρας και Ακιντζί δεν έχει να κάνει μόνο με θέματα τακτικής. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έχει δείξει ότι επιθυμεί πραγματικό απογαλακτισμό της κοινότητας από την Τουρκία και ασπάζεται την ελληνοκυπριακή θέση ότι -έστω και με χρονοδιαγράμματα- η τουρκική πολιτική παρουσία στο τουρκοκυπριακό ομόσπονδο κρατίδιο θα πρέπει να έχει ημερομηνία λήξης, αν και εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά.

Πηγές: «Φιλελεύθερος»/ ikypros.com / sigmalive.com / politis.com.cy
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης