Η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα ότι διακόπτει τα σχέδια συνεργασίας της με την ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία ENI εξαιτίας της συμμετοχής της στα προγράμματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κύπρο.

«Λάβαμε την απόφαση να μη συνεργασθούμε με την εταιρεία ENI, διακόπτοντας και τα προγράμματά της στην Τουρκία» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενεργείας Τανέρ Γιλντίζ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση ελήφθη εξαιτίας της επιμονής της ENI να κάνει γεωτρήσεις μαζί με την Κύπρο στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Τουρκίας, σύμφωνα με τον υπουργό.

Ερωτηθείς αν η συγγνώμη που ζήτησε πριν από λίγες ημέρες η ηγεσία του Ισραήλ στην Τουρκία έχει να κάνει με ενεργειακά ζητήματα, ο Τούρκος υπουργός απάντησε πως είναι ένα πολιτικό θέμα που δεν αφορά στα ενεργειακά.

Η εταιρεία ENI ανακοίνωσε στο τέλος του Ιανουαρίου ότι υπέγραψε με την κυβέρνηση της Κύπρου συμφωνίες για έρευνες και αξιοποίηση φυσικού αερίου σε τρία οικόπεδα που βρίσκονται ανοικτά των κυπριακών ακτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ΕΝΙ συμμετέχει με 80% στην κοινοπραξία μαζί με την κορεατική Kogas (20%). Η γαλλική Total έχει υπογράψει επίσης συμφωνία με τη Λευκωσία για την αξιοποίηση δύο άλλων οικοπέδων.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης