Καθοριστικοί για τα θέματα της ενέργειας στην Κύπρο φαίνεται ότι θα είναι οι προσεχείς μήνες ενώ στη «μεγάλη εικόνα» μπαίνει πλέον και ο κωδικός «πετρέλαιο». Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», δύο γεωτρήσεις αλλά και πολλές επισκέψεις, στα πλαίσια πλέον της ενεργειακής διπλωματίας, βρίσκονται ψηλά στην ημερήσια διάταξη της Λευκωσίας, από τα αποτελέσματα των οποίων θα κριθούν πολλά.

Οι εξελίξεις στην περιοχή προκαλούν αναταράξεις και η Λευκωσία αναζητεί τρόπους να ενδυναμώσει τη θέση της, προβάλλοντας ως επιλογή τόσο για τις χώρες της περιοχής, αλλά και ευρύτερα. Είναι σαφές πως τα όσα διαδραματίζονται στη Μέση Ανατολή (Ιράκ, Συρία, Τουρκία, Ισραήλ-Παλαιστίνη), καθώς και σε Αίγυπτο και Λιβύη, διαμορφώνουν νέα δεδομένα και ένα εκρηκτικό μείγμα, το οποίο δεν αποκλείεται να επιφέρει ανατροπές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο χάρτης της περιοχής αλλάζει συνεχώς και η Κύπρος θεωρείται, παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει (όπως το Κυπριακό και η οικονομία), πυλώνας σταθερότητας. Βασικά εργαλεία της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η γεωπολιτική της θέση και οι υδρογονάνθρακες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης