Αν θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες στο Κυπριακό, μετά τις λεγόμενες «προεδρικές εκλογές» στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου (19 Απριλίου), «αυτό θα εξαρτηθεί από την συμπεριφορά της Τουρκίας, τις κινήσεις του Μπαρμπαρός και πιθανές επανεκδόσεις NAVTEX» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, μετά τη σημερινή συνάντησή του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ.

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι η «η συνάντηση ήταν αναγκαία να γίνει προ πολλού για μία εκατέρωθεν εξήγηση σε σχέση με τις προετοιμασίες για την ενδεχόμενη επανάληψη των συνομιλιών για τη λύση του Κυπριακού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών τόνισε: «Ελπίζω να μην εννοεί κανένας πως κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, όλες οι κινήσεις θα προέλθουν από τη δική μας πλευρά. Διότι τότε προδικάζουμε τις συνομιλίες σε αποτυχία» και ότι «αναμένουμε ότι θα γίνουν αμοιβαίες κινήσεις για να αποδειχθεί η καλή θέληση της τουρκικής πλευράς για λύση στο Κυπριακό. Εμάς, αυτό που μας απασχολεί, είναι η πρόοδος που θα παράγεται και όχι τόσο το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσουν οι συνομιλίες. Εφόσον παράγεται πρόοδος, αυτό επιτρέπει συνέχεια και διάρκεια».

Όσον αφορά «κάποια παράπονα» από αμερικανικής πλευράς για την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, στη Μόσχα, ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε ότι «δεν μπορεί μία χώρα η οποία έχει το κυπριακό πρόβλημα στα χέρια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έχει δεχθεί σοβαρά χτυπήματα, το “κούρεμα” των καταθέσεων και την παρουσία του Μπαρμπαρός, να έχει την πολυτέλεια να αγνοεί μόνιμα μέλη του ΣΑ, όποια κι αν είναι αυτά».

Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν επίσης και τα σχόλια του Αμερικανού πρέσβη στη Λευκωσία, Τζον Κόνιγκ, μέσω του προσωπικού λογαριασμού του στο Twitter, που αφορούσαν την επίσκεψη Αναστασιάδη στη Ρωσία και τα οποία προκάλεσαν αντιδράσεις στη Λευκωσία. Ο κ. Κασουλίδης δεν θέλησε να τοποθετηθεί επί του ζητήματος και στο ερώτημα αν ζητήθηκε η ανάκληση του πρέσβη απάντησε αρνητικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης