Την ελπίδα ότι η στάση προς την Τουρκία κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα είναι η ίδια με αυτή της προχθεσινής άτυπης συνόδου των ηγετών της Ε.Ε., εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. Σε δηλώσεις του απόψε επεσήμανε ότι η στάση της άτυπης συνόδου «αποτελεί μια επανάληψη της ανάγκης αποφυγής της όποιας παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους-μέλους».

Δεν χρειάζεται, είπε, ούτε υπεροψία ούτε και δημιουργία ενός κλίματος «που δεν θα επιτρέπει με σύνεση να χειριστούμε τα όσα οφείλουμε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κληθείς να σχολιάσει προκλητικές δηλώσεις από τουρκοκυπριακής πλευράς, ο Πρόεδρος της Κύπρου σημείωσε ότι ο ίδιος εξέφρασε πολλές φορές ετοιμότητα για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, αλλά, πρόσθεσε, «για να πάει κανείς σε συνομιλίες θα πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις».

Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι «κάτω από απειλές ή κάτω από εκβιασμό δεν είναι δυνατόν να υπάρξει με ελεύθερη βούληση κατάληξη σε μια λύση, η οποία να επιτρέπει τη δικαίωση των προσδοκιών του λαού μας». Συνεπώς, συνέχισε, θα πρέπει να συνειδητοποιήσει η Άγκυρα, αλλά και οι συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριοι, ότι για να υπάρξει προοπτική και μέλλον – και προς όφελος του λαού μας – θα πρέπει να υπάρξει και ανάλογος αλληλοσεβασμός.

«Η παραβίαση του διεθνούς δικαίου, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η επιβολή της ισχύος διά των όπλων των διάφορων πολιτικών που αποφασίζονται στα όποια κέντρα, δεν θεωρώ ότι αποτελούν απάντηση σε αυτό που ο λαός μας, είτε Ελληνοκύπριοι είτε Τουρκοκύπριοι, αναμένουν», κατέληξε ο Κύπριος Πρόεδρος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης