«Ελπίδα μου είναι να επιστρέψουμε σε μία ισορροπία που θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε προς τα εμπρός. Αλλά συζητήσαμε συγκεκριμένα την Οικονομική Ζώνη, την παρουσία των πλοίων, τα δικαιώματα φυσικού αερίου κλπ», είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, απαντώντας σε ερώτημα του Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, στη διάρκεια κατάθεσής του στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας.

Ο κ. Κέρι, που κατέθεσε χθες στην επιτροπή για τις προτεραιότητες του προϋπολογισμού της κυβέρνησης πάνω στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, είπε πως προτίθεται στο όχι και τόσο απώτερο μέλλον να πάει στην περιοχή και μία από τις συζητήσεις θα είναι πως θα προχωρήσουμε στο κυπριακό και θα είμαστε αποτελεσματικότεροι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Τουρκία έχει εισέλθει στην ΑΟΖ της Κύπρου και εγκατέστησε πλοίο, ακολουθούμενο από πολεμικά σκάφη. Είναι αρκετά εξωφρενικό», είπε ο γερουσιαστής Μενέντεζ.

«Η Κύπρος είναι χώρα μέλος της ΕΕ», συνέχισε. «Αν αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο πρόκειται να έχουμε χώρες στην περιοχή οι οποίες θα επηρεάζουν Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες των άλλων, που είναι διεθνώς αναγνωρισμένες και την ίδια στιγμή να ασκείται πίεση σε μία χώρα η οποία βρίσκεται στο μέσον της διαπραγμάτευσης με καλή πίστη προσπαθώντας να λύσει το μακροχρόνιο πρόβλημα της διαίρεσης της χώρας, είναι ένα φρικτό σύνολο περιστάσεων. Ελπίζω ότι μπορούμε να είμαστε σθεναρότεροι με την τουρκική κυβέρνηση για το θέμα αυτό. Διάβασα κάποιες δηλώσεις και είναι θετικές από την άποψη της κριτικής όσων έχουν κάνει, αλλά εξακολουθούν να βρίσκονται εκεί».

Ο γερουσιαστής Μενέντεζ παρουσίασε τις τουρκικές παραβιάσεις ως ένα ακόμη στοιχείο παραβίασης των διεθνών κανόνων χωρίς να υπάρχουν επιπτώσεις. «Και το μήνυμα που στέλνεται παγκοσμίως είναι πως μπορείς να το κάνεις, αν είναι το ισχυρό μέρος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε πως το θέμα αυτό έχει τεθεί στις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Κύπρου και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας.

«Είχαμε διάφορες συζητήσεις. Έχει τεθεί προς την Τουρκία. Δεν ξέρω πότε, αλλά στο όχι και τόσο απώτερο μέλλον, θα πάω προς τα εκεί και αυτό θα είναι μία από τις συζητήσεις, πως θα προχωρήσουμε στο κυπριακό και θα είμαστε αποτελεσματικότεροι», είπε.

Παρεμβαίνοντας εκ νέου ο γερουσιαστής Μενέντεζ, εξέφρασε την ελπίδα ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα φερθεί έντονα στο ζήτημα «αν επιθυμείς να έχεις διαπραγμάτευση, δεν μπορείς να διατηρείς τα πολεμικά σου πλοία ανοιχτά των ακτών μιας χώρας. Δεν είναι αυτός τρόπος να φέρεις τα μέρη μαζί».

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων έπλεξε το εγκώμιο της κυπριακής κυβέρνησης για τις θέσεις της στις διαπραγματεύσεις για διευθέτηση, τονίζοντας ωστόσο ότι «αυτό δεν μπορεί να το πράξει υπό την απειλή της κάννης του όπλου.

«Δημιουργεί ένα πραγματικό πρόβλημα για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός», είπε ο κ. Μενέντεζ, προτρέποντας όταν ο ίδιος ή η αρμόδια υφυπουργός βρίσκονται στην περιοχή να το εγείρουν.

«Το έχουμε πράξει κι εκτός της περιοχής», είπε ο Τζόν Κέρι, αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Αχμέτ Νταβούτογλου και τις επαφές του στη Νέα Υόρκη.

«Συναντόμαστε τακτικά με όλους τους παίκτες. Έχουμε ανθρώπους με βαθιά εμπλοκή. Έχουμε τον πρέσβη ο οποίος είναι στις συνομιλίες και ασχολείται βαθιά με αυτό».

Εκτίμησε ότι το ζήτημα πήγε άσχημα εν μέρει εξ αιτίας των ζητημάτων που ήγειρε ο κ. Μενέντεζ αλλά κι εξ αιτίας άλλων συστατικών και πρόσθεσε ότι είχε στο παρελθόν και συνεχίζει να συζητά το θέμα με τον κ. Νταβούτογλου και εργάζεται πολύ στενά στο θέμα.

«Ελπίδα μου είναι να επιστρέψουμε σε μία ισορροπία που θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε προς τα εμπρός. Αλλά συζητήσαμε συγκεκριμένα την Οικονομική Ζώνη, την παρουσία των πλοίων, τα δικαιώματα φυσικού αερίου και ου τω καθεξής», κατέληξε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης