Την πορεία της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό συζήτησαν τη Δευτέρα το βράδυ στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Ερογλου.

Έρογλου: Να γεφυρώσουμε το χάσμα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την άποψη ότι μέσα στο 2014 μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία, η οποία να τεθεί σε χωριστά δημοψηφίσματα, διατύπωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου, ύστερα από τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Οπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΡΙΚ Αποστόλης Ζουπανιώτης, ο Ντερβίς Ερογλου υποστήριξε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά υποβάλλει εποικοδομητικές προτάσεις, και καταβάλλει κάθε προσπάθεια για εξεύρεση λύσης το συντομώτερο δυνατό.Εχουμε εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις με καλή πίστη, είπε, υποβάλλουμε εποικοδομητικές και γεφυρωτικές προτάσεις και ο στόχος μας παραμένει η εξεύρεση διευθέτησης του κυπριακού.

Σε ερώτηση αναφορικά με τη δήλωση που έκανε πριν από την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, ότι ένα βουνό χωρίζει τις θέσεις των δύο πλευρών, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ήταν πολύ προσεκτικός Το νόημα των διαπραγματεύσεων, είπε, είναι να γεφυρώσουμε το χάσμα και να καταλήξουμε σε συνολική διευθέτηση. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο Ντερβίς Ερογλου είπε πως δεν συζήτησε με τον Γενικό Γραμματέα το θέμα του φυσικού αερίου.Πρόσθεσε ωστόσο ότι είναι θέμα που αφορά και τους δύο λαούς στο νησί, κατά την εκφρασή του, και θα συνεχίσει να το εγείρει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Καμία διάκριση για εποίκους»

Η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν προτίθεται να συζητήσει θέμα εποίκων ούτε είναι δυνατό να αποδεχθεί οποιαδήποτε διάκριση, είπε ο Ντερβίς Ερογλου. Απαντώντας σε ερώτηση αμερικανού δημοσιογράφου για την αναλογία εποίκων και αν το θέμα έχει εγερθεί στις διαπραγματεύσεις, είπε πως δεν αποδέχεται οιαδήποτε διάκριση μεταξύ των «υπηκόων», κατά την έκφρασή του.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επιχείρησε να φέρει ως παράδειγμα τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου, όπως είπε, έρχονται άτομα από όλες τις χώρες του κόσμου, αλλά όλοι είναι πολίτες της χώρας.Δεν είναι δυνατόν, ανέφερε, ούτε στην Κύπρο, ούτε οπουδήποτε στον κόσμο, να υπάρξει διάκριση μεταξύ των πολιτών.
Ολοι οι πολίτες στην βόρεια Κύπρο, πρόσθεσε, έχουν εγγυημένη υπηκοότητα σύμφωνα με το σύνταγμά μας και δεν μπορεί να υπάρξει κάποια διάκριση.

ΓΓ ΟΗΕ: Να διατηρηθεί η δυναμική στο Κυπριακό

Σε δηλώσεις ύστερα από τη συνάντηση, που διήρκεσε τριάντα λεπτά, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα ανέφερε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις διαπραγματεύσεις και διεξήχθη παραγωγική συζήτηση για την πορεία προς τα εμπρός.

Είπε επίσης ότι ο Γενικός Γραμματέας εξέφρασε την ανάγκη να διατηρηθεί η δυναμική που υπάρχει και επαναβεβαίωσε τη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών να βοηθήσουν τα δύο μέρη στην επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού.

Πηγή: nomisma.cy.com
Eπιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης