Στη Νέα Υόρκη προσκλήθηκαν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, σε μια ύστατη προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών να πετύχουν επανάληψη των συνομιλιών στο Κυπριακό και σύγκληση νέας Διάσκεψης στη Γενεύη.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ μίλησε τηλεφωνικώς με τους δύο ηγέτες, με τους οποίους συμφώνησε να συναντηθούν στη Νέα Υόρκη. Η πρόσκληση του Αντόνιο Γκουτέρες ήταν για τη Δευτέρα 5 Ιουνίου, αλλά λόγω των προγραμματισμένων επαφών του προέδρου Αναστασιάδη στην Ουάσινγκτον, τελικά συμφωνήθηκε η τριμερής συνάντηση να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Ιουνίου στις 19.00 (02.00 τα ξημερώματα ώρα Κύπρου).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εξελίξεις αυτές ήρθαν αμέσως μετά την ολοκλήρωση των επαφών του Έσπεν Μπαρθ Έιντε στην Άγκυρα και τη συνάντηση που είχε με τον Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, για τον οποίο γίνεται λόγος ότι αναλαμβάνει το Υπουργείο Εξωτερικών. Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν τον νυν ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου να απομακρύνεται από τη θέση του.

Φαίνεται πως τουρκική πλευρά και Έιντε βρήκαν φόρμουλα ευελπιστώντας ότι κατά την τριμερή θα καταφέρουν να μπλοκάρουν τον πρόεδρο Αναστασιάδη και να τον κάνουν να δεχθεί να πάει σε Διάσκεψη στη Γενεύη χωρίς όρους.

Δεν είναι τυχαίο ότι στις δηλώσεις του στην Τουρκία ο κ. Έιντε είχε αναφερθεί στην ετοιμότητα της τουρκικής πλευράς να πάει σε Διάσκεψη χωρίς όρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση έχει διαμηνύσει προς τον κ. Έιντε πως δεν τίθεται θέμα μιας Διάσκεψης άνευ όρων.

Πρόθεση του προέδρου Αναστασιάδη είναι να πάει στη συνάντηση με τους Γκουτέρες και Ακιντζί προτάσσοντας τη θέση του ότι η Διάσκεψη πρέπει να αρχίσει από το θέμα της Ασφάλειας και μετά να προχωρήσει στο εδαφικό και ακολούθως στις εσωτερικές πτυχές.

Αναμένεται, επίσης, ότι θα επαναλάβει την ετοιμότητά του να πάει στη Γενεύη και να παραμείνει εκεί μέχρι να υπάρξει συμφωνία. Η Λευκωσία, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα όσα είχαν προηγηθεί από τον κ. Έιντε, δεν αποκλείει προσπάθειες από τον αξιωματούχο του ΟΗΕ με τις οποίες θα επιχειρεί να φέρει σε δύσκολη θέση τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας διευκολύνοντας τον Μ. Ακιντζί.

Έιντε: Η Τουρκία έτοιμη να πάει στη Γενεύη χωρίς όρους

«Οι διαπραγματεύσεις δεν κατέρρευσαν, το ζήτημα δεν έχει τελειώσει ακόμη» δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε μετά τη συνάντησή του χθες με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι «χρειάζεται λίγη διπλωματική δουλειά και θα πάρει λίγο χρόνο για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο».

Στη συνέντευξή του στο κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Έιντε είπε ότι τη βασική ευθύνη για το Κυπριακό την έχουν οι δύο ηγέτες Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, οι οποίοι για δύο χρόνια έχουν εργαστεί πολύ μαζί και έκαναν εκατοντάδες συναντήσεις.

«Έχουμε κάνει πολύ περισσότερη πρόοδο από κάθε άλλη φορά, από κάθε προηγούμενη πρωτοβουλία που έγινε για το Κυπριακό. Αλλά ακόμη υπάρχουν κάποια σημαντικά ζητήματα. Η δική μου εμπειρία είναι αυτή: όταν φτάσεις στο τέλος της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, τα πράγματα δυσκολεύουν, επειδή ασφαλώς κάποια ζητήματα μένουν στο τέλος. Επειδή αυτά τα ζητήματα είναι δύσκολα ζητήματα. Αν ήταν εύκολα, θα είχαν λυθεί προ πολλού» είπε.

«Αυτές τις μέρες το πρόβλημα που αντίκρισα ήταν ότι οι ηγέτες θέλουν να επιστρέψουν στη Γενεύη για μια νέα διάσκεψη, αλλά δεν συμφωνούν πώς θα οργανώσουμε αυτήν τη διάσκεψη. Πρέπει να συζητήσουμε όλα τα θέματα που είναι αλληλένδετα μεταξύ τους ή πρέπει να συζητήσουμε συγκεκριμένα ζητήματα προηγουμένως και μετά να περάσουμε στα άλλα; Σε σχέση με αυτό έχουν ισχυρές απόψεις και υπάρχει δυσκολία να επιτευχθεί μία συμφωνία που να οδηγεί εκεί. Γι’ αυτό προς το παρόν το θέμα είναι περισσότερο η ατζέντα της διάσκεψης. Αλλά ασφαλώς πίσω από τη συζήτηση της ατζέντας υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές προτεραιότητες» πρόσθεσε (σύμφωνα πάντα με τη μετάφραση στα τουρκικά της συνέντευξης του κ. Έιντε στο πρακτορείο).

Πηγή: philenews.com
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης