Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, παρουσία του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Η σημερινή συνάντηση είναι η πρώτη μετά την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα και την αντίδραση του κ. Ακιντζί, στην οποία ο Κύπριος πρόεδρος απάντησε με γραπτή δήλωση, υποδεικνύοντας ότι ο τρόπος αντίδρασης μέρους της τουρκοκυπριακής κοινότητας σε μία απόφαση για απλή αναφορά σε ένα ιστορικό γεγονός «δεν μπορεί να εκλαμβάνεται ως αλλαγή πολιτικής και δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να αμφισβητήσει τις ειλικρινείς προθέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για την προσπάθεια εξεύρεσης μιας αποδεκτής και από τις δύο κοινότητες λύσης, όπως ξεκάθαρα αποτυπώνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη δήλωσή του ο κ. Αναστασιάδης τονίζει ακόμα πως η ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου «όχι μόνο διαψεύδει τις αιτιάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, αλλά και επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε τον διάλογο στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων της Γενικής Συνέλευσης και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όπως και τις κατά καιρούς ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου».

Ο κ. Έιντε, σε δηλώσεις του την Τετάρτη, σημείωσε ότι όλες οι συναντήσεις των ηγετών είναι σημαντικές, αλλά «η αυριανή είναι κρίσιμη», λέγοντας ότι αυτό που είναι σημαντικό τώρα «είναι να αντιμετωπίσουμε τις τελευταίες εξελίξεις, ώστε να ξαναχτίσουμε την εμπιστοσύνη που χάθηκε μεταξύ των κοινοτήτων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης