Άκαρπες απέβησαν και οι χθεσινές επαφές του Έσπεν Μπαρθ Έιντε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, οι οποίες στόχευαν να ανοίξουν τον δρόμο για συνομιλίες στη Γενεύη.

Είναι εμφανές ότι έπειτα από τις διήμερες διαβουλεύσεις με τους κ.κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί, οι οποίες δεν απέφεραν αποτέλεσμα, ο Έιντε θα πρέπει να μεταβεί στην Άγκυρα για συνομιλίες, αφού πλέον το μέλλον των διαπραγματεύσεων εξαρτάται από την τουρκική κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι στιγμής ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιλέγει να κινείται μέσω του Μουσταφά Ακιντζί, με τον οποίο βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας. Προχθές είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Έιντε. Οι έμμεσες παρεμβάσεις της Άγκυρας έως τώρα κρίνονται αντιπαραγωγικές.

Την Πέμπτη, ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε στον αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών πως εάν θέλει να υπάρξει πρόοδος, θα πρέπει να στραφεί προς την Άγκυρα, όπου βρίσκεται το κλειδί για να ανοίξει ο δρόμος για σύγκληση διάσκεψης στη Γενεύη.

Διπλωματικοί κύκλοι σημείωναν πως είναι εμφανές σε όλους ότι ο Μουσταφά Ακιντζί δεν μπορεί να συζητήσει το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Αυτός που μπορεί να το συζητήσει είναι η Τουρκία και εάν η Άγκυρα δεχθεί να καθίσει στο τραπέζι σε νέα διάσκεψη, τότε μπορεί να μεταβούν στη Γενεύη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αντίθετη περίπτωση, τα πράγματα θα μείνουν ως έχουν, με τον κ. Έιντε να κινείται μεταξύ Προεδρικού και Κατεχομένων χωρίς αποτέλεσμα. Χθες στις δηλώσεις του ο κ. Έιντε σημείωσε πως το μόνο θέμα που δεν έχει ακόμα συζητηθεί σε έκταση κατά τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό ήταν αυτό της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Παραδέχθηκε, επίσης, ότι δεν έχει σημειωθεί οποιαδήποτε πρόοδος, καθώς τόσο ο Νίκος Αναστασιάδης όσο και ο Μουσταφά Ακιντζί επιμένουν στις αρχικές τους θέσεις. Ανέφερε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του με στόχο μια συμφωνία. Πάντως, μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν υπήρξε ανακοίνωση για νέο κύκλο επαφών σήμερα.

Πηγή: Philenews.com
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης