Κύπρος: Αντιδράσεις κομμάτων για την επανέναρξη των συνομιλιών

Κύπρος: Αντιδράσεις κομμάτων για την επανέναρξη των συνομιλιών
Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε στα κόμματα της κυπριακής αντιπολίτευσης η επανάληψη των συνομιλιών που αποφασίστηκε το βράδυ της Πέμπτης μεταξύ του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Το ΑΚΕΛ, που υποστηρίζει τη διαδικασία των συνομιλιών, αντέδρασε με επιφύλαξη εν αναμονή περισσότερης ενημέρωσης, ενώ τα κόμματα του κέντρου ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, που αντιτίθενται στη διαδικασία των συνομιλιών, εμφανίστηκαν επίσης επιφυλακτικά.

ΔΗΣΥ: Απόφαση κορυφαίας σημασίας


Ο Μιχάλης Σοφοκλέους, μέλος του εκτελεστικού γραφείου του ΔΗΣΥ, δήλωσε ότι η απόφαση είναι κορυφαίας σημασίας, αναφέροντας ότι στα μέσα Ιανουαρίου μπορεί να υπάρξει για πρώτη φορά στην ιστορία κυπριακή λύση με βάση ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Ο κ. Σοφοκλέους συνέστησε υπομονή μέχρι να υπάρξει ενημέρωση για το τι άλλο διημείφθη στο χθεσινό δείπνο, πέραν του καθορισμού των ημερομηνιών, εικάζοντας ότι οι δύο ηγέτες είναι δυνατό να μπήκαν σε λεπτομέρειες για θέματα που εκκρεμούν προτού καταλήξουν στην απόφαση για συνομιλίες σε συγκεκριμένες ημερομηνίες. Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πήγε στο χθεσινό δείπνο με σκοπό να αρθεί το αδιέξοδο που καταγράφηκε στο Κυπριακό και αυτό που προέκυψε είναι ένας ορατός ορίζοντας κατάληξης αυτής της διαδικασίας.

ΑΚΕΛ: Επιφυλασσόμεθα

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι το κόμμα θα περιμένει να ενημερωθεί από τον πρόεδρο Αναστασιάδη προτού τοποθετηθεί επί της ουσίας των όσων συμφωνήθηκαν χθες το βράδυ και δεν θα βιαστεί να κάνει αξιολογήσεις. Χαρακτήρισε θετική την απόφαση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να ενημερώσει για το σκεπτικό της διαδικασίας. Ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι στην πολυμερή διάσκεψη κατά την οποία θα αποφασιστούν οι διεθνείς πτυχές του Κυπριακού πρέπει να συμμετάσχουν τα συμβαλλόμενα μέρη.

ΔΗΚΟ: Αποδοχή όλων των τουρκικών θέσεων


Για αθέτηση όλων των δεσμεύσεών του και για πλήρη αποδοχή όλων των τουρκικών θέσεων κατηγόρησε τον πρόεδρο Αναστασιάδη ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος. Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι τα κόμματα βρίσκονται προ νέων τετελεσμένων, προσθέτοντας ότι ο κ. Αναστασιάδης έχει υποχωρήσει στα πάντα και έχει αποδεχθεί ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα και πενταμερή διάσκεψη. Τον κατηγόρησε, επίσης, ότι εγκατέλειψε τους όρους που είχε θέσει, για συμφωνία στα κριτήρια του εδαφικού και αποτύπωση της συμφωνίας σε χάρτη, προτού συμφωνηθεί ημερομηνία για διάσκεψη. Με τα όσα συμφώνησε ο Νίκος Αναστασιάδης, είπε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, θα βάλει την Ελλάδα και την Κύπρο στο εδώλιο του κατηγορουμένου, επειδή δεν θα αποδεχόμαστε τους τουρκικούς εκβιασμούς.

ΕΔΕΚ: Κυρίαρχοι στο παιχνίδι Ακιντζί και Ερντογάν

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε ότι θεωρεί τις εξελίξεις πολύ αρνητικές, υποστηρίζοντας ότι «για ακόμα μία φορά αποδεικνύεται ότι κυρίαρχοι στο παιγνίδι είναι ο Ακιντζί και ο Ερντογάν». Ο κ. Σιζόπουλος διατύπωσε την άποψη ότι εκείνο το οποίο επιχειρήθηκε στην Ελβετία, για διασύνδεση του εδαφικού με την εκ περιτροπής προεδρία, το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας και την περαιτέρω εκπροσώπηση των Τουρκοκυπρίων στα όργανα λήψεως αποφάσεων, επιτυγχάνεται τώρα. Είπε επίσης ότι σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης ή διάσκεψης τύπου Μπούργκεστοκ, με απούσα την Κυπριακή Δημοκρατία, θα την καταστήσει εκλιπούσα. Ο Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι η διεθνής διάσκεψη θα πρέπει να συγκληθεί με αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, με τη συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών και σε αυτή να συζητηθούν μόνο οι διεθνείς πτυχές του Κυπριακού.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2016, 10:57