Όλα τα προσβάσιμα συντρίμμια και οι σοροί ανακτήθηκαν πριν από το τέλος της χθεσινής μέρας, δηλαδή πριν περάσουν 24 ώρες από το δυστύχημα, στα ανοικτά των κυπριακών ακτών.

Το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης να συνεχίζει την επιτήρηση της περιοχής μέχρι και σήμερα, με σκοπό με το πρώτο φως της ημέρας, να γίνει έλεγχος αν περισυλλέχθηκαν όλα τα συντρίμμια και αν υπάρχει οτιδήποτε το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα για τον ασφαλή πλου στην περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εντοπίστηκαν γύρω στις 11 χτες το πρωί οι σοροί των δύο ατόμων που επέβαιναν στο δικινητήριο αεροσκάφος, τύπου «Diamond DA42», το οποίο συνετρίβη την Τετάρτη το βράδυ. Οι σοροί εντοπίστηκαν κοντά στα συντρίμμια, 45 ναυτικά μίλια νότιο-ανατολικά της Λάρνακας, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ.
Πρόκειται για τον Κύπριο Αυγουστίνο Αυγουστή, 54 χρόνων, πατέρα τριών παιδιών (δύο ανήλικα και ενός ενήλικα) και το Λιβάνιο Τζιορτζ Οπέκι, 54 χρόνων, πατέρα δύο ανήλικων παιδιών που βρίσκονται στο Λίβανο.

Η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού της Βραζιλίας «Constituicao» (F-42), που συμμετείχε από τις 11.00 το βράδυ της Τετάρτης στις προσπάθειες εντοπισμού και περισυλλογής των συντριμμιών του αεροσκάφους, έφτασε στη 1.00 χθες το μεσημέρι στο λιμάνι Λεμεσού μεταφέροντας τα συντρίμμια του αεροπλάνου, ενώ η γερμανική κορβέτα «Braunschweig» (F-260) μετέφερε και τις σορούς των δύο προσώπων που μετέβαιναν στο αεροπλάνο.

Στο βυθό οι κινητήρες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο κινητήρες του αεροσκάφους, όπως και άλλα σημαντικά του τμήματα, έχουν βυθιστεί στην περιοχή της συντριβής. Λόγω του μεγάλου βάθους -πλησιάζει τις 2.000 μέτρα- είναι φανερό ότι είναι αδύνατο να ανακτηθούν για τους σκοπούς της διερεύνησης των αιτίων, αφού απαιτούνται σημαντικές δαπάνες.

Η κατασκευάστρια των κινητήρων γερμανοαυστριακή εταιρεία εξέφρασε ενδιαφέρον για ενημέρωση ή και για συμμετοχή στη διερεύνηση. Αυτό σημαίνει ότι αν οι έρευνες οδηγήσουν προς την κατεύθυνση της μηχανικής βλάβης ή προβλήματος στα καύσιμα ή άλλη συναφή αιτία, θα είναι πολύ δύσκολο να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Οι Τούρκοι

Ανακοίνωση του τουρκικού στρατού αναφέρει ότι το τουρκικό πολεμικό πλοίο «Μπαρτίν» και το επίσης πολεμικό Γιαβούζ συμμετείχαν στις έρευνες ανεύρεσης και διάσωσης που έγιναν χθες για το αεροσκάφος .
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού στρατού, η συνεισφορά των τουρκικών πολεμικών πλοίων έγινε σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι το «Μπαρτίν» βρίσκεται πέντε ναυτικά μίλια από το κοίτασμα του Ονασαγόρα και παρακολουθεί το «SAIPEM 10000». Το πολεμικό πλοίο Γιαβούζ, το οποίο επίσης συμμετείχε στις έρευνες, ασκεί καθήκοντα επιτήρησης στα ανοιχτά του Λιβάνου.

Και μπορεί η Άγκυρα να εξέδωσε την ανακοίνωση, στην πραγματικότητα όμως κινήθηκαν για βοηθήσουν αλλά όταν αντιλήφθηκαν πως οι έρευνες ήταν υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποχώρησαν.

Διαβάστε επίσης:

Ποιοι ήταν οι δύο επιβαίνοντες του αεροσκάφους που συνετρίβη στην Κύπρο, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014, 13:16

Κύπρος: Εντοπίστηκαν συντρίμμια του χαμένου αεροσκάφους
, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2014, 23:40  

Πηγή: philenews.com
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης