Ο ΔΗΣΥ, το κυβερνών κόμμα, δεν έχει τοποθετηθεί στα όσα υποστήριξε ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Έιντε και στα οποία απάντησε με αποκλειστική δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Αντίθετα, ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου υποστήριξε ότι ο κ. Έιντε «καταθέτει μία διαφορετική εικόνα για το τι διαδραματίστηκε στο κρίσιμο τελευταίο δείπνο στο Κραν Μοντανά, από την εικόνα που μεταφέρει ο πρόεδρος Αναστασιάδης». Ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι σύμφωνα με τον κ. Έιντε«υπήρχε ρεαλιστική δυνατότητα συμφωνίας στο θέμα των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων από την πρώτη στιγμή και η μόνη εκκρεμότητα ήταν στο ζήτημα της παραμονής στρατευμάτων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ΑΚΕΛ κατηγορεί επίσης τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι «φέρει την ευθύνη για την αποενοχοποίηση της Τουρκίας στο Κραν Μοντανά». Ο κ. Στεφάνου έκανε λόγο για «άστοχους χειρισμούς, αναποφασιστικότητα, παλινωδίες και προεκλογικές σκοπιμότητες».

Σε άλλο μήκος κύματος, το ΔΗΚΟ κατηγορεί τον κ. Έιντε ότι «πέταξε τη μάσκα του αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών και εμφανίστηκε απροκάλυπτα ως μεταφορέας, εκφραστής και υποστηρικτής των τουρκικών θέσεων και ως ο μοχλός πίεσης για επίρριψη των ευθυνών στην Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή πλευρά για το αδιέξοδο στο Κραν Μοντάνα». Κατηγορεί, επίσης, τον κ. Έιντε ότι ψεύδεται για να υποστηρίξει την τουρκική στάση στις διαπραγματεύσεις.

Η ΕΔΕΚ κατηγορεί τον Έιντε για μεροληπτική πολιτική υπέρ των τουρκικών θέσεων. Υποστηρίζει, επίσης, ότι «φέρει μεγάλη ευθύνη για το αδιέξοδο στο Κραν Μοντανά» και ζητεί την αντικατάστασή του.
Το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών καλεί τον πρόεδρο Αναστασιάδη να θέσει επίσημα θέμα για διορισμό νέου, «αξιόπιστου ειδικού συμβούλου των Ηνωμένων Εθνών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ανακοίνωση το Κίνημα αναφέρει ότι ο κ. Έιντε στη συνέντευξη του σε ελληνοκυπριακή εφημερίδα επιχειρεί να πείσει και όσους δεν το κατάλαβαν πως «έχει σχεδόν επίσημα μετατραπεί σε απολογητή των τουρκικών θέσεων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης