Σκληρή θα είναι η μάχη για την κατοχύρωση του χαλουμιού ως προστατευόμενου κυπριακού προϊόντος από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αφότου κατατέθηκε ο σχετικός φάκελος, οι κτηνοτρόφοι στη Βρετανία εμφανίζονται να είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι, αφού θα απαγορευτεί η παραγωγή του χαλουμιού εκτός Κύπρου, κάτι που θα επηρεάσει μεγάλες εταιρείες παραγωγής τυριών στη χώρα. Το Τμήμα Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων της Βρετανίας, κάλεσε τους παραγωγούς που επηρεάζονται να συντάξουν ενστάσεις και να τις καταθέσουν μέχρι το Σεπτέμβρη.

Το θέμα απασχολεί σε κεντρικό άρθρο την βρετανική Mirror, υπό τον τίτλο «Οι Βρετανοί τυροπαραγωγοί θα πολεμήσουν τις ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απαγορεύσει την παραγωγή χαλουμιού εκτός Κύπρου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έρευνα, που αναδημοσιεύει η Cyprus Μail, καταδεικνύει ότι η Βρετανία είναι δεύτερη σε κατανάλωση χαλουμιού χώρα στην Ευρώπη, αλλά εισάγει τις μεγαλύτερες ποσότητες χαλουμιού που καταναλώνει. Οι εταιρείες που παράγουν τυρί, δεν είναι κατά βάση βρετανικές, έχουν Κύπριους, Τούρκους, ακόμα και Σύρους μετανάστες ως ιδιοκτήτες.

Παρασκευάζουν -όπως διαφημίζουν στο διαδίκτυο- τυρί από πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα, χωρίς την πρόσμιξη αγελαδινού, όπως συμβαίνει συχνά στην Κύπρο. Ανάμεσα στα επιχειρήματα, που επικαλούνται οι παραγωγοί, είναι και το ότι το χαλούμι πρωτο-παρασκευάστηκε στη Μέση Ανατολή και από εκεί μεταφέρθηκε στην Κύπρο. Το χαλούμι πάντως ξεπέρασε τα σύνορα της Ευρώπης. Η πιο δημοφιλής αμερικανική εφημερίδα, οι New York Times, σε άρθρο καλεί το κοινό να δοκιμάσει το χαλούμι ως ελαφρύ καλοκαιρινό γεύμα.

Πηγή: philenews.com

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης