Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θα αρχίσει την Τρίτη επαφές με υπουργούς, στελέχη της Δημόσιας Υπηρεσίας, της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, τα πολιτικά κόμματα, τους κοινωνικούς εταίρους και άλλους εμπλεκόμενους φορείς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, το κλιμάκιο της τρόικας, που αποτελείται από 30 και πλέον μέλη, θα ασχοληθεί με θέματα που αφορούν το χρηματοοικονομικό τομέα και τα μακροοικονομικά θέματα, περιλαμβανομένων και των δημοσιονομικών οικονομικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ, τα κόμματα ζήτησαν σοβαρή διαπραγμάτευση από μέρους της κυβέρνησης στις επαφές που θα πραγματοποιηθούν από αύριο μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, με ανακοίνωσή του, συνέστησε σοβαρότητα, αξιοπιστία και συνέπεια της Κύπρου έναντι των εταίρων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε μέσα από τη διαπραγμάτευση να μετατραπεί η κρίση σε ευκαιρία για έξοδο από τα αδιέξοδα, στα οποία έχει περιέλθει ο τόπος. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η έλευση της τρόικας στην Κύπρο επιβεβαιώνει τη σοβαρότητα της κατάστασης της οικονομίας και επιβάλλει συμπεριφορές ευθύνης από όλους.

Το Δημοκρατικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι η κρισιμότητα της κατάστασης στην κυπριακή οικονομία απαιτεί από όλους σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, σχολιάζοντας τη γενικότερη ανησυχία που επικρατεί, λόγω της άφιξης της τρόικας στην Κύπρο, δήλωσε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από όλους, κυρίως από κυβερνητικής πλευράς και της διαπραγματευτικής ομάδας, για ό,τι λέγεται και γίνεται. Επίσης, απηύθυνε έκκληση να σταματήσουν δηλώσεις οι οποίες προκαλούν ζημιά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την οικονομία της Κύπρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Δημήτρης Συλλούρης, ζητώντας υπεύθυνη και αξιόπιστη συμπεριφορά, είπε ότι η τρόικα έρχεται στην Κύπρο για να κάνει με τη δική της προσέγγιση εκείνα που η Κυπριακή Δημοκρατία μπορούσε να πράξει πολύ νωρίτερα, με πιο ήπιο τρόπο και με περισσότερη κοινωνική ευαισθησία.

Ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, δήλωσε ότι ο ερχομός της τρόικας δεν είναι το τέλος του κόσμου, αλλά η παρέμβασή της πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα και διεκδικητικότητα, ώστε να αποφευχθούν διευθετήσεις «που θα πισωγυρίζουν την κοινωνία και θα περιορίζουν το κοινωνικό κράτος».

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης