Με την εμφάνιση του προσωπικού απεσταλμένου του προέδρου της Κομισιόν στο Κυπριακό, Πίτερ βαν Νούφελ, έγινε την Τετάρτη η δικοινοτική συνεδρίαση της ομάδας εργασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συνεδρίαση της επιτροπής έγινε με την παρουσία επίσης των δύο διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί καθώς και του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βαν Νούφελ τοποθετήθηκε όταν του ζητήθηκε και από τις δύο πλευρές σε θέματα που αφορούν στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και το κοινοτικό κεκτημένο.

Διευκρινίζεται ότι ο αξιωματούχος της ΕΕ βοηθά στις συζητήσεις, αλλά δεν είναι μέρος της διαπραγμάτευσης και είναι προφανές ότι μέχρι να εναρμονιστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι με την παρουσία του, υπάρχει μια επιφύλαξη από την τουρκική αντιπροσωπεία.

Στο πεδίο της ΕΕ υπάρχουν σημαντικές συγκλίσεις, οι περισσότερες έχουν κληρονομηθεί από προηγούμενες φάσεις της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, για αυτό και λίγο-πολύ το έργο της ομάδας θεωρείται σχετικά εύκολο, αν και στο βάθος υπάρχουν δυσκολίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι προφανές από τις συζητήσεις που διεξάγονται ότι οι εμπλεκόμενοι έχουν διαφορετικές οπτικές γωνίες για μια σειρά ζητήματα, πολιτικής και προσεγγίσεων.

● Πρώτον, η ελληνοκυπριακή πλευρά στοχεύει όπως η διευθέτηση που θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις να είναι τέτοια που να επιτρέπει στη χώρα να συμμετέχει αποτελεσματικά στις διαδικασίες και δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
● Δεύτερον, η τουρκοκυπριακή πλευρά θέλει από τώρα να υπάρξει εναρμόνιση με το κοινοτικό κεκτημένο και προς αυτή την κατεύθυνση ζητά όπως διαμορφωθεί μηχανισμός και δοθούν κονδύλια ώστε να προετοιμαστεί για τη μετά τη λύση εποχή. Σε τούτο δεν φαίνεται να υπάρχουν διαφωνίες.
Παράλληλα, είναι προφανές ότι ζητά, κι αυτό γίνεται στο επίπεδο του διαπραγματευτή και του κ. Μουσταφά Ακιντζί, όπως η συμφωνία καταστεί πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ.
● Τρίτον, ο απεσταλμένος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Βαν Νούφελ, έχει ως αποστολή να διασφαλίσει ότι τα όσα συμφωνούνται είναι εναρμονισμένα με το κοινοτικό κεκτημένο. Γνωρίζει πως δεν μετέχει στις διαπραγματεύσεις, όμως καλείται να δώσει -όταν του ζητηθεί- τεχνοκρατική άποψη επί θεμάτων.

Σήμερα οι δυο διαπραγματευτές μαζί με τον Έσπεν Μπαρθ Έντε θα συνεχίσουν τις συζητήσεις τους για το περιουσιακό. Στη συνάντηση θα παρίστανται και εμπειρογνώμονες των δυο πλευρών.

Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στον καθορισμό των κριτηρίων που θα καθορίσουν και την τύχη των περιουσιών.

Όπως είναι γνωστό, η θεραπεία που συμφωνήθηκε αφορά σε αποζημίωση, ανταλλαγή και αποκατάσταση και εκείνο που τώρα συζητείται είναι με βάση τα κριτήρια πώς θα αντιμετωπίζονται διάφορες υποθέσεις. Στόχος είναι να συγκροτηθεί μια επιτροπή που θα διαχειρίζεται τα θέματα αυτά.

Πηγή: philenews.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης