Οκτώ κόμματα θα εκπροσωπηθούν για πρώτη φορά στην κοινοβουλευτική ιστορία της Κύπρου στη Βουλή, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής.

Ανάμεσά τους είναι και το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ), που δηλώνει «αδελφό» κόμμα με τη «Χρυσή Αυγή» στην Ελλάδα και το οποίο εισέρχεται για πρώτη φορά στη Βουλή και μάλιστα με δύο έδρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ποιο είναι το ακροδεξιό ΕΛΑΜ

Το ΕΛΑΜ ιδρύθηκε μόλις το 2008 και μέσα σε 8 χρόνια κατάφερε να αναδυθεί στην πολιτική σκηνή της Κύπρου, «πατώντας» στο γεγονός της οικονομικής κρίσης, στο πρόβλημα της διχοτομημένης Κύπρου και φυσικά στο «κούρεμα» καταθέσεων που προκάλεσε έντονη κοινωνικοοικονομική αναταραχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, ακτινολόγος, διέμενε στην Ελλάδα και ήταν μέλος της Χρυσής Αυγής, με την οποία διατηρεί στενές σχέσεις. Το κόμμα εμφανίστηκε αρχικώς στη δημόσια ζωή της Κύπρου με την ονομασία «Χρυσή Αυγή» (παράρτημα Κύπρου), αλλά όταν επιχείρησε να εγγραφεί στο μητρώο κομμάτων του Υπουργείου Εσωτερικών δεν έγινε δεκτός ο τίτλος του. Για αυτόν τον λόγο διαφοροποίησε την ονομασία του σε ΕΛΑΜ. Το ίδιο το κόμμα προσδιορίζεται ως εθνικιστικό.

Στις βουλευτικές εκλογές που έγιναν στις 22 Μαΐου 2011 έλαβε 4.354 ψήφους (ποσοστό 1,08%). Στις ευρωεκλογές του 2014 αύξησε τα ποσοστά του στο 2,69%, αποσπώντας 6.957 ψήφους, για να ενισχυθεί στις βουλευτικές εκλογές στο 3,71%, διασφαλίζοντας δύο έδρες στη Βουλή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης