Το ζήτημα του ρωσικού εμπάργκο και οι συνέπειες στον αγροτικό κόσμο της Κύπρου τέθηκαν επί τάπητος την Τρίτη σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπ. Εμπορίου και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι αγροτικών οργανώσεων.

Εκπρόσωπος του υπουργείου ανέφερε ότι έχουν ήδη καταγραφεί ζημιές από ακυρώσεις εξαγωγών.
Οι κυπριακές αγροτικές εξαγωγές στη Ρωσία είναι μικρές και αφορούν κυρίως σε εσπεριδοειδή αξίας 11 εκατ. ευρώ, ψαριών αξίας 1.5 εκατ. ευρώ και λαχανικών αξίας μισού εκατομμυρίου ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και στη γενική οικονομία οι επιπτώσεις θα είναι μικρές, οι συνέπειες για τους επηρεαζόμενους κλάδους θα είναι καταστροφικές, ενώ θα υπάρχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις που θα επηρεάσουν και άλλους τομείς.

Το Υπουργείο Γεωργίας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι προβαίνει σε λεπτομερή εκτίμηση των επιπτώσεων από το ρωσικό εμπάργκο και σε συνεργασία με άλλα υπουργεία εξετάζει το ενδεχόμενο εξεύρεσης εναλλακτικών αγορών.

Παράλληλα, σημείωσε ότι βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τα Υπουργεία Εξωτερικών και Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες και αναμένει τα αποτελέσματα των εμπειρογνωμόνων Γεωργίας και Εμπορίου στις 14 Αυγούστου και αναλόγως θα ενεργήσει μέσα από τις δυνατότητες που παρέχει το Ευρωπαϊκό Θεσμικό Πλαίσιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΜΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης