Σε κλίμα έντασης ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eθνικού Συμβουλίου, κατά την οποία, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος Αναστασιάδης αποδέχθηκε το αίτημα των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης για να τον συνοδεύσουν στη Γενεύη, τον Ιανουάριο.

Όπως μεταδίδουν κυπριακά Μέσα, η συνεδρίαση έγινε σε κλίμα έντασης, ενώ το ΕΛΑΜ, που δεν παρευρέθη, επέδωσε επιστολή στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για τους λόγους της αποχώρησής του από το Εθνικό Συμβούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Αναστασιάδης μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της Συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου ξεκαθάρισε ότι «μιλούμε για πολυμερή», ενώ ανέφερε ότι αυτά που πρέπει να γίνουν θα γίνουν και πως δεν είναι ορθό να χαράσσεται πολιτική από τον αέρα και μέσω ανακοινώσεων. Ακόμη, δήλωσε ότι θα μεταβεί στη Γενεύη με γνώμονα τις ανησυχίες και τις έγνοιες της ελληνοκυπριακής πλευράς αλλά και της τουρκοκυπριακής.

«Επιτέλους να βρούμε λύση που ικανοποιεί και τις δύο πλευρές» τόνισε.

Αβέρωφ: Στηρίζουμε τους χειρισμούς του προέδρου

Ο ΔΗΣΥ στηρίζει τους χειρισμούς του προέδρου Αναστασιάδη στο Κυπριακό, τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στο αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης να συνοδεύσουν τον πρόεδρο στη Γενεύη ο κ. Νεοφύτου είπε: «Οι συνάδελφοι που μονίμως διαμαρτύρονται και πριν από μερικούς μήνες δεν ήθελαν να ακούσουν για μετάβαση στο εξωτερικό, εξέφρασαν την επιθυμία να είναι παρόντες στη συνάντηση των δύο ηγετών στη Γενεύη. Ο πρόεδρος θα αποφασίσει».

«Οποιαδήποτε και να είναι η απόφαση του προέδρου εμείς θα τη σεβαστούμε» πρόσθεσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι ο ΔΗΣΥ είναι υπέρ της άποψης όπως τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα παρακαθήσουν στη διεθνή διάσκεψη.

Σημείωσε ότι ο εκάστοτε γενικός γραμματέας του ΟΗΕ είναι εντολοδόχος του Συμβουλίου Ασφαλείας και μάλιστα από τα πέντε μόνιμα μέλη. «Συνεπώς δεν χρειάζεται ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών να καλέσει τα πέντε μέλη του Σ.Α.» πρόσθεσε.

A. Κυπριανού: Συνομιλίες με προοπτική

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι σήμερα έγινε μία εξαντλητική συζήτηση, σημειώνοντας ότι η παρούσα φάση του Κυπριακού είναι η πιο κρίσιμη και η πιο καθοριστική.

Εμπεριέχει αρκετές προοπτικές για επίλυση του Κυπριακού αλλά και αρκετούς κινδύνους, τόνισε και πρόσθεσε ότι «χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί, συνεπείς και να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις αδυναμίες».

Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, έχει προταθεί να συγκληθεί νέα συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου για να καθοριστούν ομόφωνες προσεγγίσεις στα εναπομείναντα κεφάλαια.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τού ανέφερε ότι θα ζητήσει από τους αρχηγούς των κομμάτων να τον συνοδεύσουν στη Γενεύη.

Συμμαχία Πολιτών: Διασφάλιση της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι «καταθέσαμε τη δική μας αξιολόγηση των γεγονότων και την κριτική μας», σημειώνοντας ότι «ο πρόεδρος αυτοαναιρέθηκε για το θέμα της συμμετοχής σε πολυμερή».

Ο κ. Λιλλήκας δήλωσε ότι κατέθεσαν την εισήγησή τους να διασφαλιστεί η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας ως συμβαλλόμενου μέρους.

Πρόσθεσε ότι εκφράστηκε η θέση να προσκληθούν και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ σημείωσε ότι θα πρέπει να συζητηθούν στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου πριν από την πολυμερή ζητήματα που εκκρεμούν.

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι πριν από τη λήψη αποφάσεων θα πρέπει να γίνεται ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των μελών του Εθνικού Συμβουλίου.

Τέλος, τόνισε ότι «η σχέση Κύπρου-Ελλάδας θα πρέπει να διαφυλαχθεί σαν κόρη οφθαλμού όχι μόνο στα λόγια αλλά και στις πράξεις».

Οικολόγοι: Η ευθύνη ανήκει στον πρόεδρο

Ο πρόεδρος του κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι ήταν λανθασμένη η απόφαση του προέδρου στο πλαίσιο του δείπνου για τη σύγκληση πολυμερούς, υποστηρίζοντας ότι δεν θα πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις υπό το κλίμα πανικού.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν ενημέρωσε κανέναν, αποκλειστικά μόνος του αποφάσισε και αποκλειστικά μόνος του θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη».

«Θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα είναι παρούσα η Κυπριακή Δημοκρατία, η Ε.Ε. και τα πέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας» πρόσθεσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης