Την εκτίμηση ότι οι επόμενοι δύο με τρεις μήνες είναι οι κρισιμότεροι στην παρούσα φάση για το Κυπριακό εξέφρασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ερωτηθείς κατά πόσο η εσωτερική κρίση που διαφαίνεται στην Τουρκία, μετά και την εκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρία της χώρας, θα επηρεάσει το Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση του νέου Τούρκου προέδρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόσθεσε, δε, ότι πληροφορίες φέρουν τον Ερντογάν να εμφανίζεται αποφασισμένος.

«Ελπίζουμε στρατηγικοί εταίροι της Κύπρου αλλά και Ευρωπαίοι φίλοι και εταίροι της να ενεργοποιηθούν για να υπάρξουν κάποια συγκεκριμένα αποτελέσματα ή και πρωτοβουλίες» είπε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι διαβουλεύσεις και οι ενέργειες στη Νέα Υόρκη, όπου μεταβαίνει τον ερχόμενο μήνα για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, θα καταδείξουν κατά πόσο υπάρχει πρόθεση εκ μέρους του νέου προέδρου της Τουρκίας να συμβάλει ουσιαστικά στην άρση της κατοχής και στην εξεύρεση μόνιμης, διαρκούς και καθόλα αρμόζουσας με ευρωπαϊκό κράτος λύση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Συνεπώς, οι επόμενοι δύο με τρεις μήνες θα είναι ενδεχομένως και οι κρισιμότεροι στο Κυπριακό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Νωρίτερα, σε ομιλία του στον ναό του Τιμίου Σταυρού στον Πεδουλά, προειδοποίησε ότι ο χρόνος διαδραματίζει καταλυτικά αρνητικό ρόλο και επηρεάζει σε βαθμό μη αναστρέψιμο βασικά στοιχεία της λύσης.

«Γι’ αυτό προσπαθούμε, με ένα πλέγμα συμμαχιών και με όσους μπορούν να ασκήσουν επιρροή στην κατοχική Τουρκία και αξιοποιώντας την παρουσία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας μας, να δούμε με κάθε τρόπο πώς μπορεί να υπάρξει κινητικότητα προς την ορθή κατεύθυνση» επεσήμανε.

Επίσης, απηύθυνε έκκληση για ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο, τονίζοντας ότι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές δεν προσφέρεται η πολυτέλεια της διαίρεσης.

Την ίδια ώρα ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο οποίος τέλεσε τη θεία λειτουργία στον Πεδουλά, είπε ότι η Εκκλησία θα σταθεί κοντά στην πολιτική ηγεσία και στον λαό για να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες και ο εθνικός κίνδυνος.

«Η προσπάθεια πρέπει να οριοθετείται λίγο κάτω από το ανέφικτο, αλλά πολύ πιο πάνω από το εφικτό» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι επιθυμία όλων είναι η ενότητα εκκλησίας και πολιτείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης