Η ουσιαστική διασταυρούμενη διαπραγμάτευση επί των τριών κεφαλαίων του Κυπριακού (διακυβέρνηση, περιουσιακό και εδαφικό) αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα στη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, παρουσία του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ Έσπεν Άιντε.

Οι διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, ολοκλήρωσαν την προετοιμασία των θεμάτων που θα τεθούν στο τραπέζι κατά τη τέταρτη συνάντηση των δύο ηγετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» Κύπρου, αποκάλυψε ότι η Λευκωσία συζητά με το Λονδίνο για το θέμα των εγγυήσεων, εκφράζοντας την πεποίθηση πως η Βρετανία δεν θα θέσει προσκόμματα στην Κυπριακή Δημοκρατία στο ζήτημα αυτό.

«Ναι. Μιλούμε με τη Βρετανία (για το θέμα των εγγυήσεων). Πρώτα, όμως, θα πρέπει να αποφασίσουμε οι δύο πλευρές για τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθεί γενικότερα το θέμα της ασφάλειας. Οπότε δεν αναμένω ότι στη συνέχεια θα τεθούν προσκόμματα από πλευράς Βρετανίας» δήλωσε ο κ. Κασουλίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Επίσης, ανέφερε ότι οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί έχουν συμφωνήσει να τερματιστεί η δημόσια διαπραγμάτευση στο Κυπριακό. Ο Κύπριος υπουργός δήλωσε ότι «τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι είναι απίθανη η σύγκληση, τον Σεπτέμβριο, πολυμερούς διάσκεψης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει διαβεβαιώσει τον πρόεδρο Αναστασιάδη πως «οποιαδήποτε εξέλιξη στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει τις σχέσεις Κύπρου – Ισραήλ».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης