Τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού φορολογικού οργανισμού εξήγγειλε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αναφέροντας πως θα ωφεληθούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις, και ότι θα ενισχυθεί η προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έλαβε σειρά αποφάσεων που εκσυγχρονίζουν το φορολογικό πλαίσιο και περιορίζουν το φορολογικό βάρος προσφέροντας κίνητρα για οικονομική δραστηριότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στην εκδήλωση απονομής των Διεθνών Βραβείων Επενδύσεων, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ο εκσυγχρονισμός του φορολογικού πλαισίου σχεδιάστηκε με τρόπο που να βελτιώνει την εθελούσια συμμόρφωση των φορολογουμένων.

Όπως τόνισε, η φιλοσοφία του πλαισίου στηρίζεται στη μείωση των φορολογικών βαρών με στόχο την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας. Παράλληλα, υποστήριξε ότι θα βοηθήσει στην πιο ισομερή κατανομή του φορολογικού βάρους και θα αποδώσει αυξημένα έσοδα στο κράτος, ενώ ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε η εισαγωγή κινήτρων για νέες επιχειρήσεις και επενδύσεις.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι:
α) έχουν αποφασισθεί φορολογικές απαλλαγές για κεφάλαια και επενδύσεις
β) παρατείνεται η παραχώρηση αυξημένης κεφαλαιουχικής έκπτωσης για μηχανήματα, εγκαταστάσεις και κτήρια έως το τέλος του 2016
γ) εισάγεται ο θεσμός του όρου μη-κάτοικος, (Non-Domicile) με προσφορά φορολογικών εκπτώσεων για όσους επιλέξουν να γίνουν φορολογικοί κάτοικοι, καθώς και φορολογικές απαλλαγές για ενθάρρυνση των επενδύσεων στον τομέα των ακινήτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θεωρώ πως η φορολογική μεταρρύθμιση που προτείνουμε καθιστά ακόμη πιο ελκυστικό το φορολογικό μας καθεστώς» είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Επίσης, ανέφερε πως δύο χρόνια μετά το μνημόνιο και το κούρεμα των καταθέσεων, χάρη στη συλλογική σκληρή δουλειά, την αποφασιστικότητα και τις θυσίες του λαού, η Κύπρος καταγράφει εκ νέου θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης με σταθεροποίηση των ποσοστών της ανεργίας με τα πρώτα σημάδια πτωτικής τάσης.

Τέλος, σημείωσε ότι η αποκατάσταση της οικονομίας αντανακλάται και στον αριθμό και μέγεθος των ξένων επενδύσεων τους τελευταίους 12 μήνες, μεταξύ άλλων στους τομείς των τραπεζών, του τουρισμού, της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης