Το ενδιαφέρον του άλλοτε πανίσχυρου άνδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν, προκάλεσε η Κύπρος και οι νέες προοπτικές που διανοίγονται για επενδύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος» η είδηση της επίσκεψής του στην Κύπρο έσκασε σαν βόμβα και όσοι έτυχε να τον δουν στη μια και μοναδική του δημόσια εμφάνιση, ξαφνιάστηκαν ευχάριστα για το πώς μια τόσο μεγάλη προσωπικότητα βρέθηκε στο νησί.

Οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Στρος Καν ήρθε στην Κύπρο με την προοπτική να αναλάβει σύμβουλος επί των οικονομικών και ειδικά για το πώς θα βγει η χώρα από την κρίση με παράλληλη εμπλοκή στις έρευνες για την οικονομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Στρος Καν ήρθε στις 4 Σεπτεμβρίου με ιδιωτικό αεροσκάφος ινκόγκνιτο και παρέμεινε δύο νύχτες. Κατέλυσε με συνεργάτες του στο ξενοδοχείο Χίλτον και είχε μία και μοναδική συνάντηση.

Ο Στρος Καν είναι μεταξύ άλλων, πρόεδρος της εταιρείας LSK & Partners που έχει έδρα το Λουξεμβούργο και δραστηριοποιείται σε πολλές χώρες στον κόσμο. Η εταιρεία αυτή που ασχολείται κυρίως με τις επενδύσεις, εκπροσωπείται στην Κύπρο από το δικηγορικό γραφείο Πολάκης Σαρρής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Στρος Καν ήρθε μαζί με τρία άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της LSK και είχαν στις 4/9/14 το απόγευμα, συνάντηση στο γραφείο του, με τον υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη. Η συνάντηση κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, δεν ανακοινώθηκε οτιδήποτε και κράτησε δύο ώρες. Στη συνάντηση επιδείχθηκε ενδιαφέρον για δύο ζητήματα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

● Για την επικείμενη έκδοση στις διεθνείς αγορές από την κυβέρνηση found αξίας 1 δισ., προς εξόφληση χρέους της προς την Τράπεζα Κύπρου
● Για τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών.

Όσον αφορά στην έκδοση χρεογράφων, η κυβέρνηση ήταν έτοιμη να βγει στις αγορές μετά τη λήψη της νέας δόσης από την Τρόικα, ωστόσο λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν με τις εκποιήσεις θα καθυστερήσει.

Το ενδιαφέρον της LSK για επένδυση σε ημικρατικούς οργανισμούς ήταν ζωηρό και ο Στρας Καν ζήτησε πολλές πληροφορίες. Να σημειωθεί ότι η LSK, που έχει κι άλλες επενδύσεις στην Κύπρο, ενδιαφέρεται και για επενδύσεις άλλων εταιρειών, διεθνών κολοσσών, στις οποίες παρέχει συμβουλές και τεχνογνωσία.

Πέραν της συνάντησης αυτής, ο Στρος Καν είχε διαβουλεύσεις και συζητήσεις από το γραφείο του κ. Σαρρή στη Λευκωσία όπου πέρασε τις περισσότερες ώρες, κάνοντας από εκεί τις επαφές του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης