Δεν διανοούμαι κράτος ευρωπαϊκό το οποίο να υστερεί των υπολοίπων στην κατοχύρωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών, δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό που δεν μπορεί να δεχθούμε, διότι είναι ενάντια στο αίσθημα ασφάλειας του κυπριακού ελληνισμού, είναι την εσαεί παραμονή είτε εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων είτε ιδιαίτερα και στρατευμάτων».

Δεν θα γίνουμε προτεκτοράτο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν θα δεχθούμε ποτέ να γίνουμε προτεκτοράτο της όποιας τρίτης χώρας ή να μετατραπούμε και να γίνουμε υποχείριο και δέσμιοι των όποιων συμφερόντων που δεν εξυπηρετούν τον κυπριακό λαό αλλά τα συμφέροντα και τις στρατηγικές επιλογές μιας τρίτης χώρας» τόνισε ο Κύπριος πρόεδρος σε επιμνημόσυνο λόγο στο εθνικό μνημόσυνο των πεσόντων του Νέου Χωρίου Πάφου.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι γνωρίζει τα όρια και πού μπορεί η εθνική αξιοπρέπεια να επιτρέψει τον συμβιβασμό, τονίζοντας ότι «για αυτό και παρά τη βαθύτατη πίστη στην επίλυση του Κυπριακού, στην εξεύρεση μιας λύσης που θα δημιουργεί τις πραγματικές προϋποθέσεις να μετατραπούμε σε ένα κανονικό κράτος, την ίδια ώρα δεν πρόκειται να δεχθώ οτιδήποτε που μπορεί να ταπεινώσει και θα κάνει τους Ελληνοκυπρίους να αισθάνονται μειωμένοι μπροστά στους Τουρκοκυπρίους».

Αλληλοσεβασμός

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όλοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν, και αυτό το λέω και για τους συμπατριώτες μας, πως μόνο μέσα από τον αλληλοσεβασμό των δικαιωμάτων μπορεί να επικρατήσει ειρήνη, μπορεί να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που να μας δώσουν προοπτική, μια προοπτική ιδιαίτερα για αυτούς που έρχονται, για τα παιδιά και τα εγγόνια μας, γιατί η όποια λύση, εκείνη η λύση δηλαδή που μπορεί να μην κατοχυρώνει την προοπτική και το μέλλον, που δεν θα είναι βιώσιμη, που δεν θα είναι λειτουργική, το μόνο που θα πετύχει είναι την επομένη της σύναψης ή της εφαρμογής της να καταρρεύσει και δεν είναι αυτός ο στόχος μας» τόνισε.

Επεσήμανε, ακόμη, ότι «αυτό που θέλουμε είναι διάρκεια, είναι βιωσιμότητα, κράτος κανονικό, κράτος σύγχρονο, ευρωπαϊκό».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι «αν θέλουμε πραγματικά να ζήσουμε ειρηνικά και να συνδημιουργήσουμε αυτό που επιβάλλεται και υπαγορεύει το καθήκον μας απέναντι στην πατρίδα και τον λαό μας είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις όπου να μπορούμε με περηφάνια να στεκόμαστε και να λέμε ότι επιτέλους έχουμε δημιουργήσει ένα ευρωπαϊκό κράτος που δεν κάνει διακρίσεις σε βάρος των πολιτών του και κυρίως μία πατρίδα στην οποία κανείς δεν κινδυνεύει από κανέναν».

«Μια πατρίδα που οι πολίτες της θα αποφασίζουν για το μέλλον τους, χωρίς εγγυητές που θα φροντίζουν για τα δικά τους αντί τα δικά μας συμφέροντα» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «γι’ αυτό και κατά τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλαμε για επίλυση του Κυπριακού δώσαμε για πρώτη φορά τόσο μεγάλη έμφαση στα θέματα ασφάλειας».

Για αυτό και σε κάθε γωνιά της γης, σύμφωνα με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, αναζητούμε στον δίκαιο αγώνα μας συμμάχους, συνεργασίες.

Αναφέροντας ότι βρισκόταν πρόσφατα στη Μόσχα και πως θα πάει σύντομα στο Παρίσι, ενώ πριν από μερικές εβδομάδες ήταν στις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ότι «οικοδομούμε σχέσεις ειρήνης και συνεργασίας με όλους τους γείτονες μας, ενισχύουμε το διεθνές αποτύπωμά μας σε κάθε επίπεδο με τις πολυμερείς συνεργασίες που καθιερώσαμε και συνεχίζουμε να εμβαθύνουμε και να διευρύνουμε».

«Πετύχαμε σήμερα η χώρα μας να θεωρείται πρότυπο στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε αυτό το επίπεδο, καθιστώντας την Κύπρο πυλώνα σταθερότητας, μια χώρα στην οποία μπορούν να βασίζονται οι εταίροι μας και όχι μόνο» πρόσθεσε.

Διαβεβαίωσε, δε, ότι αυτό που επιθυμούμε είναι μέσα από τον διάλογο να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις μιας αξιοπρεπούς επιβίωσης των Ελλήνων. «Θέλουμε την ειρηνική συμβίωση με τους Τουρκοκύπριους, τους συμπατριώτες μας» σημείωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης