Για πραγματικά κρίσιμο σταυροδρόμι εξελίξεων στο Κυπριακό μίλησε το βράδυ της Τρίτης ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, λέγοντας πως «φαίνεται πως έχουμε πετύχει σε αρκετά σημεία καθοριστικές συγκλίσεις που μας επιτρέπουν να πούμε ότι μπορούμε υπό προϋποθέσεις να ελπίζουμε, συγκρατημένα πάντοτε, σε μία ολοκληρωμένη πρόταση λύσης στους αμέσως επόμενους μήνες».

Ωστόσο, είπε, την ίδια ώρα δεν μπορώ να είμαι καθόλου βέβαιος ότι τα πράγματα θα εξελιχτούν έτσι όπως όλοι επιθυμούμε, όπως όλοι ελπίζουμε, όπως όλοι τα τελευταία 42 χρόνια αγωνιζόμαστε. «Και αυτό γιατί δεν εξαρτάται από τη δική μας βούληση αλλά από την αποφασιστικότητα και την υλοποίηση μιας ρητορικής που θέλει να φέρει την Τουρκία ότι επιδιώκει και επιθυμεί τη λύση» τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια έκθεσης του Δήμου Κυθρέας με τίτλο «Κυθρέα η γη των Χύτρων- αρχαιότητες- κειμήλια- θησαυροί», ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε ότι «αυτό θα καταγραφεί και θα διαφανεί κατά την επικείμενη, ελπίζω, σύσκεψη για το εδαφικό που θα πραγματοποιηθεί σε χώρα της Ευρώπης, ενδεχομένως στην Ελβετία».

«Αυτό που θέλω να διαβεβαιώσω όλους είναι πως όσον αφορά στο εδαφικό έχουμε θέσει και έχουμε καταγράψει τα βασικά κριτήρια που πρέπει να διακρίνουν τις εδαφικές αναπροσαρμογές. Οι μεγάλες πληθυσμιακά περιοχές, τα διάφορα άλλα κριτήρια, που πρέπει να διακρίνουν τις εδαφικές αναπροσαρμογές οι οποίες δεν είναι παρά προσαρμοσμένες βεβαίως και με το περιουσιακό» σημείωσε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

«Αυτές τις ώρες η σκέψη δεν περιορίζεται και δεν προσανατολίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές για να θεωρήσει κανείς ότι η λύση αποτελεί την επικέντρωση μόνο σε ορισμένες των περιοχών. Αυτό που θέλουμε είναι να πετύχουμε την επιστροφή ή το δικαίωμα της επιστροφής» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Και αυτό το έχουμε κατοχυρώσει, θα πρέπει να το πω, είναι μια εκ των σημαντικών συγκλίσεων. Η ελεύθερη διακίνηση, η ελεύθερη εγκατάσταση, το δικαίωμα απόκτησης περιουσίας, το δικαίωμα ενάσκησης επαγγέλματος οπουδήποτε στην Κύπρο» τόνισε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης