Μετάνοια και αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας ζήτησε ο τέως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας μιλώντας σε εκδήλωση του σωματείου «Δίκωμο ’74». «Μόνο έτσι», όπως υπογράμμισε, «θα υπάρξει συμφιλίωση για κοινή πάλη για να γίνει κατορθωτή η απόσειση της κατοχής».

Ενώπιον των Δικωμιτών ο Δημήτρης Χριστόφιας υποστήριξε πως «είναι χρέος όλων να περάσουμε αποφασιστικά, καθοριστικά και μια για πάντα από το ευκταίο στο εφικτό». Γιατί, όπως υπέδειξε, «διαχρονικά η επιδίωξη του ευκταίου σε βάρος του εφικτού μόνο δεινά έχει προκαλέσει στον λαό μας και πισωγυρίσματα στο Κυπριακό». Και το εφικτό σήμερα κατά τον τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι η λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ομιλία του ο κ. Χριστόφιας ήταν έντονος και επέκρινε τους χειρισμούς του προέδρου Αναστασιάδη στο Κυπριακό. Υπέδειξε πως «είναι ανάγκη η κυβέρνηση της Δημοκρατίας, με επικεφαλής τον κ. Αναστασιάδη, να εγκαταλείψει τις ταλαντεύσεις και τις σκοπιμότητες και να στηρίξει και να προωθήσει λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών». «Λύση», όπως είπε, «την οποία θεωρητικά όλοι υποστηρίζουν».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «μπορούμε να ανατρέψουμε τα σχέδια της Τουρκίας και του κ. Έρογλου, παραμένοντας συνεπείς και πιστοί στις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν μεταξύ μας και του κ. Ταλάτ, οι οποίες χαιρετίστηκαν και υιοθετήθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη». Πρόσθεσε ακόμη πως «αυτές οι συγκλίσεις είναι, όπως ομολογούν διάφοροι παράγοντες και εντός και εκτός Κύπρου, ό,τι καλύτερο επιτεύχθηκε μέχρι σήμερα στο Κυπριακό».

Ζήτησε επάνοδο στις συγκλίσεις και αφαίρεση του εδάφους κάτω από τα πόδια του Έρογλου, «ο οποίος καμώνεται ότι τάχα στηρίζει τις συγκλίσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τη μεθοδολογία των διαπραγματεύσεων, αύριο Αναστασιάδης – Έρογλου

Θέματα που αφορούν τη μεθοδολογία των διαπραγματεύσεων και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης θα συζητηθούν στην αυριανή συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με τον Ντερβίς Έρογλου.

Όπως δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, στόχος είναι να αντιμετωπισθούν οι δυσκολίες που παρουσιάζονται στην παρούσα φάση και να υπάρξουν κάποια θετικά αποτελέσματα πριν από τις θερινές διακοπές.

Ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ελπίδα οι Τουρκοκύπριοι να υλοποιήσουν τη δημόσια δέσμευσή τους για υποβολή προτάσεων επί όλων των βασικών θεμάτων.

Η υποβολή ουσιαστικών προτάσεων, είπε, θα αποτελούσε σημαντική εξέλιξη και θα άνοιγε τον δρόμο για υλοποίηση του τρίπτυχου στο οποίο θα αναφέρεται πού υπάρχουν συγκλίσεις, πού υπάρχει έδαφος για συγκλίσεις και πού υπάρχει απόσταση, ώστε η τρίτη φάση των συνομιλιών να επικεντρωθεί σε συγκεκριμένα θέματα όπου υπάρχουν δυσκολίες.

Η συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με τον Ντερβίς Έρογλου θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 10.00 το πρωί στην οικία της ειδικής αντιπροσώπου του γ.γ. του ΟΗΕ Λίζα Μπάτενχαϊμ.

Θα προηγηθεί στις 9.00 επίσκεψη των ηγετών των δύο κοινοτήτων στο ανθρωπολογικό εργαστήρι.

Όπως δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, η επίσκεψη πραγματοποιείται ύστερα από εισήγηση του προέδρου Αναστασιάδη και στόχος είναι να δοθεί ώθηση στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων.

Πρόσθεσε ότι οι Ελληνοκύπριοι έχουν συγκεκριμένες εισηγήσεις για προώθηση του θέματος.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε επίσης ότι η Άγκυρα πρέπει να συμβάλει στη διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων, παρέχοντας στη ΔΕΑ πρόσβαση στα αρχεία του τουρκικού στρατού και άλλων πηγών, καθώς και έρευνες σε λεγόμενες στρατιωτικές ζώνες.

Πηγή: «Φιλελεύθερος»
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης