Ομόφωνα το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ, και στηρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε σύσκεψη που έγινε στο Προεδρικό, η πολιτική ηγεσία των κομμάτων ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ.

Οι Αρχηγοί, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, εξέφρασαν τις απόψεις τους και «τοποθετήθηκαν συγκεκριμένα τόσο για τη διαμορφωθείσα κατάσταση όσο και για τις ενέργειες, στις οποίες θεωρούν ότι θα πρέπει να προβεί η κυβέρνηση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είπε ακόμη πως «ομόφωνα το Συμβούλιο Αρχηγών καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, στηρίζει τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και την απρόσκοπτη συνέχιση των ενεργειακών της σχεδιασμών».

Τέλος, δήλωσε πως «τα κόμματα διατηρούν τις απόψεις τους σε σχέση με τον τρόπο και τα μέτρα με τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση».

Λακκοτρύπης: «Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με ΕΝΙ»

Αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης, ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε πως η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ΕΝΙ, τονίζοντας πως οι διπλωματικές επαφές συνεχίζονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκ μέρους της Κυβέρνησης, εκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ο υφυπουργός παρά τω προέδρω Βασίλης Πάλμας και ο διαπραγματευτής των ελληνοκυπρίων, πρέσβης, Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Στις 12.00 το μεσημέρι ακολούθησε συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με την πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών Κάθλιν Ντόχερτι, η οποία την περασμένη εβδομάδα βρισκόταν στην Άγκυρα μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον.

Κανονικά θα συνεχιστούν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί

Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχισθούν κανονικά, διαμηνύει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Επισήμανε παράλληλα πως συνεχίζει να υφίστανται η σύγκλιση που είχε επιτευχθεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων Χριστόφια-Ταλάτ.

Με γραπτή δήλωσή του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρτίας σημειώνει: «Σε σχέση με το ζήτημα της εξερεύνησης και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνεχίζει να υφίσταται η σύγκλιση που είχε επιτευχθεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων Χριστόφια-Ταλάτ η οποία προνοεί ότι οι αποφάσεις που αφορούν τις θαλάσσιες ζώνες (χωρικά ύδατα, συνορεύουσα ζώνη, υφαλοκρηπίδα, αποκλειστική οικονομική ζώνη) ως αυτές ορίζονται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας 1982, θα αποτελούν ομοσπονδιακή αρμοδιότητα στην επανενωμένη Κύπρο. Η σύγκλιση αυτή επαναβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια του τελευταίου γύρου διαπραγματεύσεων και ουδέποτε αμφισβητήθηκε από την τουρκική πλευρά.

Επιπρόσθετα, η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει προβεί σε ένα σημαντικό βήμα που αποδεικνύει με απτό τρόπο τη δέσμευση της στην αρχή ότι ο φυσικός πλούτος του νησιού ανήκει στο Κράτος και σε όλους τους νόμιμους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι στόχος μας είναι η πλήρης αξιοποίηση της προοπτικής που διαφαίνεται ότι υπάρχει στον τομέα των υδρογονανθράκων, με τους καλύτερους δυνατούς όρους, ούτως ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για το σύνολο του Κυπριακού λαού. Προς αυτή την κατεύθυνση, η Κυβέρνηση έχει προωθήσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων νομοσχέδιο, το οποίο προνοεί τη σύσταση κρατικού ταμείου για τη διαχείριση των όποιων μελλοντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων, διασφαλίζοντας τα συμφέροντα υφιστάμενων και μελλοντικών γενεών όλων των Κυπρίων, στη βάση του νορβηγικού μοντέλου όπως επίσης διεθνώς αναγνωρισμένων αρχών και βέλτιστων πρακτικών.

Συνεπώς το περιεχόμενο των δηλώσεων και η ρητορική που αναπτύσσουν οι Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι ούτε δικαιολογείται ούτε στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα, και ούτε εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του Κυπριακού λαού. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχισθούν κανονικά.

Επιθυμώ τέλος για άλλη μια φορά, και δημόσια να καλέσω την Τουρκία και την Τουρκοκυπριακή κοινότητα να ανταποκριθούν άμεσα στο κάλεσμα μου για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, νοουμένου ότι προηγηθεί ο τερματισμός της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη».

Η Λευκωσία θα αναμένει την αντίδραση της συνεδρίας του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να αποφασίσει τα περαιτέρω βήματα σε σχέση με την κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά την ανανέωση της NAVTEX από την Τουρκία, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης. Ο οποίος χαρακτήρισε «ποντιοπιλατική» την αντιμετώπιση του ΓΓ του ΟΗΕ.

Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο, με την ευκαιρία της αποχώρησής του από το ΥΠΕΞ, ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε ότι το πρόβλημα σημειώνεται σε περίοδο που κανονικά έπρεπε να ξεκινούσαν οι προσπάθειες για να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για διαπραγμάτευση για επίλυση του Κυπριακού.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εξέφρασε μεγάλη απογοήτευση με την «Ποντιοπιλατική» – όπως τη χαρακτήρισε – αντιμετώπιση του ΓΓ του ΟΗΕ διότι, όπως υπέδειξε – πρόκειται περί μίας διεθνούς σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Παράλληλα, χαρακτήρισε τη χθεσινή απάντηση του Υπουργού Ευρώπης της Μεγάλης Βρετανίας ότι το Λονδίνο απλώς αξιολογεί την κατάσταση εκεί «εντελώς απαράδεκτη» ενώ επέκρινε και τη στάση του Βρετανού αξιωματούχου στη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα, λέγοντας ότι ιδιαίτερα «η τελευταία του παρέμβαση, πιστεύουμε ήταν καταλυτική για την αποτυχία της Διάσκεψης.»

Bρετανία: Aξιολογoύμε τα τεκταινόμενα στην κυπριακή ΑΟΖ

Η βρετανική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης των όσων εκτυλίσσονται στην κυπριακή ΑΟΖ σε σχέση με τις έρευνες για φυσικό αέριο, όπως αναφέρθηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων το απόγευμα της Τρίτης, κατά τη διάρκεια διαδικασίας απάντησης κοινοβουλευτικών ερωτήσεων επί ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής.

Η βουλευτής των Συντηρητικών στην περιφέρεια Chipping Barnet του βορείου Λονδίνου, Τερέζα Βίλιερς, άδραξε την ευκαιρία να προτρέψει με την ερώτησή της τη βρετανική κυβέρνηση να ζητήσει από την Άγκυρα όπως το τουρκικό ναυτικό τερματίσει το μπλοκάρισμα της επιχείρησης για γεώτρηση στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ.

«Αξιολογούμε τα όσα έχουν αναφερθεί τις τελευταίες ημέρες για το τί ακριβώς συμβαίνει σε εκείνη την περιοχή», ήταν η σύντομη απάντηση που έδωσε εκ μέρους της κυβέρνησης ο υφυπουργός Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν.

Tι αποφασίστηκε για το θέμα της τουρκικής Navtex

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα θέσει το θέμα της νέας τουρκικής Navtex στο πλαίσιο του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ. Eπιπρόσθετα αποφασίστηκε η ανάληψη διπλωματικών πρωτοβουλιών από τρίτα κράτη, προερχόμενα κυρίως από τον ευρωπαικό χώρο.

Στο μεταξύ σχεδόν δυο ώρες διήρκησε η σύσκεψη που συγκάλεσε απόψε στο Προεδρικό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετά την ανανέωση της τουρκικής Navtex για την κυπριακή ΑΟΖ μέχρι και τις 10 Μαρτίου.

Η σύσκεψη που ξεκίνησε στις 19.30 ολοκληρώθηκε μετά τις 21.00. Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Υπουργοί Εξωτερικών, Ενέργειας και Άμυνας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, ο Γενικός Εισαγγελέας και άλλοι τεχνοκράτες και εκπρόσωποι αρμόδιων φορέων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συζήτησε το θέμα τηλεφωνικά νωρίτερα σήμερα με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το πρόγραμμα των επαφών του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί αύριο το μεσημέρι στο Προεδρικό την Αμερικανίδα Πρέσβειρα στη Λευκωσία Κάθλιν Ντόχερτι, μετά τη συνεδρία του Συμβουλίου Αρχηγών της οποίας θα προεδρεύσει το πρωί.

Πηγή: philenews/KYΠΕ
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης