Τον Φεβρουάριο 2017 το οικονομικό κλίμα παρουσίασε επιδείνωση, με το Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να μειώνεται κατά 1,9 μονάδες σε σύγκριση με τον Ιανουάριο 2017, σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (KOE) του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η μείωση οφείλεται στη χειροτέρευση του επιχειρηματικού κλίματος στις υπηρεσίες και στο λιανικό εμπόριο, καθώς και στην υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, όπως αναφέρεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το ΚΟΕ, η κάθοδος του κλίματος στις υπηρεσίες σχετίζεται με την επιδείνωση των απαντήσεων των επιχειρήσεων για τη ζήτησή τους το τελευταίο τρίμηνο και με την προς τα κάτω αναθεώρηση των εκτιμήσεών τους για τον κύκλο εργασιών το επόμενο τρίμηνο.

Η χειροτέρευση του κλίματος στο λιανικό εμπόριο προέρχεται από δυσμενέστερες αξιολογήσεις για τα επίπεδα αποθεμάτων και πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις για τις πωλήσεις το επόμενο τρίμηνο, αναφέρεται.

Στις κατασκευές, η καλυτέρευση του κλίματος συνδέεται με βελτιωμένες προοπτικές απασχόλησης στον κλάδο το επόμενο τρίμηνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η άνοδος του κλίματος στη μεταποίηση οφείλεται στις λιγότερο αρνητικές αξιολογήσεις για τις τρέχουσες παραγγελίες και στην προς τα πάνω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την παραγωγή τους επόμενους τρεις μήνες.

Η αποδυνάμωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης προέρχεται από λιγότερο αισιόδοξες εκτιμήσεις για τις συνθήκες στην αγορά εργασίας, καθώς και για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και της Κύπρου, γενικότερα, τους επόμενους 12 μήνες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης