Την ανάγκη να επιτραπεί στη διεθνή πανεπιστημιακή κοινότητα να διεξάγει αρχαιολογική και ιστορική έρευνα στην Αρχαία Σαλαμίνα της Κύπρου διατυπώνει ψήφισμα ξένων επιστημόνων.

Οι επιστήμονες συμμετείχαν την περασμένη εβδομάδα στο Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «H Σαλαμίνα της Κύπρου: Ιστορία και Αρχαιολογία από τους πρώιμους χρόνους έως και την ύστερη αρχαιότητα», που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πέραν των 50 αρχαιολόγων και ιστορικών από την Ευρώπη και την Αμερική που συμμετείχαν στο συνέδριο έκριναν απαραίτητο να καταθέσουν ψήφισμα για τον Αρχαιολογικό χώρο και τα μνημεία της Σαλαμίνας αναφορικά με την ανάδειξη και τη διάσωση τους ως τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου και της Ευρώπης.

Στο ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα, «διατυπώνεται έντονα η ανάγκη όπως επιτραπεί στη διεθνή πανεπιστημιακή κοινότητα να διεξάγει αρχαιολογική και ιστορική έρευνα όπως συνέβαινε πριν το 1974, ακολουθώντας τους κανονισμούς της ΟΥΝΕΣΚΟ (Πρωτόκολλο της Χάγης 1954)».

Σημειώνεται, επίσης, ότι τυχόν καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της έρευνας δύναται να οδηγήσει στην περαιτέρω φθορά του χώρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κείμενο του ψηφίσματος δημοσιεύτηκε, εκτός από την ελληνική, στην αγγλική όσο και τη γαλλική γλώσσα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης