Τα έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας από την εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ προβλέπεται ότι θα ανέρχονται με σημερινές τιμές περίπου στο 1,5 εκατ. δολάρια (1,39 εκατ. ευρώ) ημερησίως ή περίπου 550 εκατ. δολάρια ετησίως (510 εκατ. ευρώ), για περίοδο περίπου 25 ετών, χωρίς όμως να αφαιρούνται τα έξοδα.

Οι προβλέψεις αυτές περιλαμβάνονται σε έκθεση της Ισραηλινής εταιρείας Delek, την οποία η εταιρεία κατέθεσε στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης, που παρουσιάζει η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος»,τα ποσοστά της Κυπριακής Δημοκρατίας -που θα καθορίζονται σε ημερήσια βάση- ξεκινούν από 60% σε παραγωγή 150.000 εκατ. κυβικών ποδών ημερησίως και φτάνουν κλιμακωτά σε 83% σε παραγωγή 1,4 δισ. κυβικών ποδών ημερησίως, με τα έσοδα να αποδίδονται μετά από σταδιακή κατανομή των (εγκεκριμένων) δαπανών που έγιναν για μέχρι τότε έρευνα και ανάπτυξη του κοιτάσματος. Μάλιστα, παρέχονται οκτώ πίνακες με υπολογισμούς με βάση διαφορετικές εκδοχές ημερήσιας παραγωγής, με τα δικαιώματα της κάθε πλευράς. Με βάση την αναφορά σε παραγωγή 800 εκατ. κ. ποδών ημερήσια, το ποσοστό που ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία υπολογίζεται σε σχεδόν 70%.

Η εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» θα ξεκινήσει με πλωτή μονάδα άντλησης και αποθήκευσης φυσικού αερίου, που είτε θα ενοικιαστεί μακροχρόνια ή θα αποκτηθεί ως ιδιόκτητη, με την πρώτη ροή αερίου να υπολογίζεται περίπου το 2020, με ημερήσια παραγωγή της τάξης των 800 εκατ. κυβικών ποδών. Το μερίδιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, με βάση το συμβόλαιο ανάθεσης, θα κυμαίνεται από 60% μέχρι και 83% των εσόδων – όσο περισσότερα θα είναι τα ημερήσια έσοδα, τόσο θα αυξάνεται το ποσοστό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ακόμα, Noble Energy και Delek έχουν προγραμματίσει ότι θα γίνουν συμπληρωματικές έρευνες και αναλύσεις γεωλογικών δεδομένων στο τμήμα του οικοπέδου «12» που παραμένει υπό την ευθύνη τους, ώστε μέχρι το καλοκαίρι να αποφασίσουν και αν θα προχωρήσουν σε γεώτρηση εκτός του κοιτάσματος «Αφροδίτη», με στόχο κοίτασμα πετρελαίου. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η απόφαση για γεώτρηση με στόχο κοίτασμα πετρελαίου θα ληφθεί πριν από τις 23 Οκτωβρίου 2015.

Η ανάπτυξη του «Αφροδίτη» θα γίνει σε συμφωνία με την κυπριακή Κυβέρνηση και αυτό προβλέπει προμήθεια φυσικού αερίου για την εγχώρια αγορά στην Κύπρο και εξαγωγή του φυσικού αερίου μέσω αγωγών σε άλλες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της αιγυπτιακής αγοράς, περιλαμβανομένης και της τοπικής αγοράς της Αιγύπτου και άλλων αγορών που περιγράφονται επίσης ξεχωριστά ως «στόχοι αγορών». Πρόκειται για τις γνωστές γειτονικές χώρες, όπως η Ιορδανία κτλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κόστος της πλωτής πλατφόρμας άντλησης και αποθήκευσης του φυσικού αερίου υπολογίζεται από 3,5 έως 4,5 εκατ. δολάρια και αυτή τη στιγμή μελετούνται τα ενδεχόμενα ενοικίασης ή κατασκευής ιδιόκτητης τέτοιας μονάδας, με βασικό κριτήριο το πιο χαμηλό κόστος. Η τεχνική ικανότητα παραγωγής του κοιτάσματος «Αφροδίτη» υπολογίζεται σε ικανότητα άντλησης της τάξης των 800 εκατ. μετρικών κυβικών ποδών (MMCF) την ημέρα. Όπως αναφέρεται, η κυπριακή Κυβέρνηση στον σχεδιασμό της που θέτει ενώπιον των συνεταίρων του τεμαχίου «12», προβλέπει ότι θα πρέπει η παροχή φυσικού αερίου να ξεκινήσει το α’ εξάμηνο του 2020.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης