Η Κύπρος έχει κάνει σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση της κρίσης, αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε ανακοίνωσή του μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με τη χώρα (που ολοκληρώθηκαν στις 20 Οκτωβρίου).

«Στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής, οι κυπριακές Αρχές αναδιάρθρωσαν και ανακεφαλαιοποίησαν τον χρηματοπιστωτικό τομέα, ενώ διατήρησαν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, ήραν τους περιορισμούς στις εγχώριες πληρωμές που επιβλήθηκαν στο αποκορύφωμα της κρίσης, προσάρμοσαν τα δημόσια οικονομικά και ξεκίνησαν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι «τα επιτεύγματα αυτά βοήθησαν την Κύπρο να επανακτήσει πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων νωρίτερα στη διάρκεια της φετινής χρονιάς». Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι η κληρονομιά της κρίσης θέτει ακόμη προκλήσεις και ότι οι προοπτικές παραμένουν δύσκολες. «Η οικονομία συρρικνώθηκε απότομα το 2013 και η ανεργία είναι πολύ υψηλή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παραγωγή αναμένεται να μειωθεί φέτος κατά 3,2% περαιτέρω, πριν ανακάμψει συγκρατημένα το επόμενο έτος. Ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας έχουν μεγάλο βάρος χρέους. Ο τραπεζικός τομέας παραμένει ευάλωτος, δεδομένων των υψηλών και αυξανόμενων μη εξυπηρετούμενων δανείων και των σφιχτών χρηματοδοτικών συνθηκών, με τους περιορισμούς στις εξωτερικές πληρωμές να είναι ακόμη αναγκαίοι για να προστατευθεί η οικονομική σταθερότητα.

Η επίτευξη μίας διαρκούς οικονομικής ανάκαμψης θα εξαρτηθεί αποφασιστικά από τη διατήρηση της δυναμικής των μεταρρυθμίσεων, η οποία απαιτεί την υπέρβαση των πρόσφατων καθυστερήσεων στην υλοποίηση του προγράμματος», αναφέρει το ΔΝΤ.

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης