Οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, με φόντο την ανθρωπιστική βοήθεια της Μεγάλης Βρετανίας στο βόρειο Ιράκ μέσω των βάσεων στην Κύπρο, το Κυπριακό και οι διμερείς σχέσεις Κύπρου-Ηνωμένου Βασιλείου κυριάρχησαν στη συνάντηση που είχε το πρωί του Σαββάτου ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον Βρετανό υπουργό Άμυνας Μάικλ Φάλον, στην προεδρική κατοικία στο Τρόοδος.

Η συνάντηση ήταν μέρος της δεκάωρης επίσκεψης του κ. Φάλον στην Κύπρο και στις βρετανικές βάσεις, πριν από την επιστροφή του στη Μεγάλη Βρετανία, και είναι ενδεικτική του στρατηγικού ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας εν όψει των εξελίξεων στην περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Φάλον είπε ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο για το ανθρωπιστικό έργο της Βρετανίας στο βόρειο Ιράκ, στην οργάνωση του οποίου διαδραματίζει ρόλο και η Κύπρος μέσω των βρετανικών βάσεων.

Επίσης, εξήρε τη μοναδική θέση και τον ρόλο της Κύπρου για τη σταθερότητα στην περιοχή, που, όπως είπε, είναι το ζητούμενο για όλους.

Πρόσθεσε ότι συζήτησαν το Κυπριακό και τα επόμενα βήματα για την επίτευξη μιας διευθέτησης. «Ενθαρρύνουμε και τις δύο πλευρές να κάνουν χρήση αυτής της ευκαιρίας για να δουν αν μπορεί να επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος» είπε ο κ. Φάλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανέφερε, ακόμη, ότι συζήτησαν διμερή θέματα και ιδιαίτερα την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας. Όπως είπε ο Βρετανός υπουργός, η χώρα του προσφέρει και θα συνεχίσει να προσφέρει τεχνική βοήθεια, καθώς ανακάμπτει η οικονομία του τόπου.

Ερωτηθείς σχετικά με τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στο Ιράκ, ο Βρετανός υπουργός ανέφερε ότι η Βρετανία διεξάγει το έργο της από τις βρετανικές βάσεις, κάνοντας ρίψεις υλικού πέραν των εκατό τόνων, που περιέχει σκηνές και νερό για τους εγκλωβισμένους στο όρος Σιντζάρ.

Εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να συνεχίσει την παροχή βοήθειας για την επίλυση του προσφυγικού προβλήματος στο βόρειο Ιράκ, καθώς, όπως είπε, οι εκτοπισμένοι ανέρχονται σε μισό εκατομμύριο.

Είπε, επίσης, ότι η Βρετανία συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση στο βόρειο Ιράκ μέσω πτήσεων, ώστε να έχει καλύτερη εικόνα αναφορικά με τις ανθρωπιστικές ανάγκες στην περιοχή, αλλά και για να προβλέψει μελλοντικές απειλές εναντίον και άλλων μειονοτήτων, που, όπως υποστήριξε, μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με τη βάρβαρη τρομοκρατία των τζιχαντιστών.

Από τη μεριά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση, είπε ότι συζητήθηκαν παράλληλα οι εξελίξεις στο Ιράκ και τη Μέση Ανατολή, η Ουκρανία, θέματα διμερών σχέσεων και οικονομίας. Επιπλέον, ανέφερε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον κ. Φάλον για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις θέσεις της Λευκωσίας για να υπάρξει πρόοδος στον εν εξελίξει διάλογο.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, μέσα από τη συζήτηση των δύο πλευρών αναδείχθηκε ο στρατηγικός ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας, «ειδικότερα σήμερα με όλες τις εξελίξεις στην περιοχή».

Με βάση πηγές που επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η συνάντηση διεξήχθη σε καλό κλίμα, με τον Βρετανό υπουργό να αναφέρει ότι άνοιξε νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις, ενώ εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να συνεχίσει την παροχή βοήθειας στα θέματα της οικονομίας και στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης