Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης επισκέφθηκε σήμερα το μεσημέρι το Δημαρχείο του Δουβλίνου, όπου τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος της πόλης Μπρένταν Καρ.

Μετά την υποδοχή του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέγραψε το Βιβλίο Επισκεπτών του Δημαρχείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο βιβλίο, ο κ. Αναστασιάδης έγραψε τα ακόλουθα: «Εκφράζω τις ευχαριστίες μου προς τον Λόρδο Δήμαρχο του Δουβλίνου, Μπρένταν Καρ και το Δημοτικό Συμβούλιο όπως επίσης και τους φιλικούς πολίτες της πόλης του Δουβλίνου για τη θερμή τους φιλοξενία. Η επίσκεψη μου στο Δημαρχείο, ένα ιστορικό κτήριο που συνδέεται με τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας είναι μια ακόμη ισχυρή απόδειξη της φιλίας που συνδέει την Κύπρο και την Ιρλανδία».

Σε εκδήλωση που ακολούθησε, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η επίσκεψη μου στην Ιρλανδία έδωσε την ευκαιρία να συναντηθώ με αξιωματούχους στο ανώτατο επίπεδο και να ενισχύσουμε περαιτέρω τις ήδη φιλικές μας σχέσεις. Μας τιμά πραγματικά το ότι βρισκόμαστε σε ιρλανδικό έδαφος, 100 χρόνια μετά το 1916» περίοδο της Ιρλανδικής Επανάστασης».

Πρόσθεσε ότι «ο ιρλανδικός και κυπριακός λαός έχουν περάσει παρόμοιους αγώνες για να κερδίσουν την ανεξαρτησία τους. Μοιράζονται κοινές αρχές και αξίες και αντιμετωπίζουν τις ίδιες σύγχρονες προκλήσεις. Η συνεργασία μας στη σημερινή ταραχώδη εποχή είναι ζωτικής σημασίας. Στην Κύπρο βρισκόμαστε σε διαδικασία συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων σε μια προσπάθεια να επιλύσουμε το μακρόχρονο κυπριακό πρόβλημα. Με μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, μια λύση που θα διατηρήσει την ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική της Κύπρου, μια λύση που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος του Δουβλίνου αναφέρθηκε στις στενές σχέσεις των λαών των δύο χωρών σημειώνοντας ότι Κύπρος και Ιρλανδία μοιράζονται πολλά κοινά και διατηρούν στενούς παραδοσιακούς δεσμούς.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Δήμαρχος του Δουβλίνου, καθώς και οι σύζυγοί τους, αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα.

Πηγή: philenews.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης