Την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου θα συζητηθεί στο αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου η 29η κατηγορία που προσάπτουν οι κυπριακές Αρχές στον εφοπλιστή Μιχάλη Ζολώτα, ζητώντας την έκδοσή του στην Κύπρο.

Οι άλλες 28 κατηγορίες κατέπεσαν την προηγούμενη εβδομάδα στον Άρειο Πάγο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Κύπριοι ισχυρίζονται ότι ο Έλληνας εφοπλιστής το 2013 ταξίδεψε στην Κύπρο με σκοπό να πλαστογραφήσει έγγραφα, προκειμένου να συγκαλυφθεί το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ που εστάλη από τον ίδιο στον πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Χριστόδουλου Χριστοδούλου για ναυτιλιακές υποθέσεις.

Η πλευρά Ζολώτα κατέθεσε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ουδέποτε ταξίδεψε στην Κύπρο το έτος 2013.

Τα στοιχεία αυτά προέρχονται:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-από το επίσημο αρχείο του αεροδρομίου της Κύπρου που αναφέρει ξεκάθαρα ότι ο Μιχάλης Ζολώτας ουδέποτε ταξίδεψε στην Κύπρο μέσα στο 2013.

– από το επίσημο αρχείο τηλεφωνικής εταιρείας, το οποίο παρουσιάζει όλα τα σημεία (χώρες) όπου βρέθηκε ο εφοπλιστής το συγκεκριμένο έτος και είχε τηλεφωνικές επαφές.

– από τα επίσημα αρχεία 15 αεροπορικών εταιρειών που έχουν πτήσεις για την Κύπρο, που αναφέρουν ότι ουδέποτε μέσα στο 2013 ο Μιχάλης Ζολώτας ταξίδεψε στο νησί.

– και από 28 ένορκες μαρτυρίες που αναφέρουν ότι ο εφοπλιστής δεν ταξίδεψε μέσα στο 2013 στην Κύπρο.

Κατόπιν όλων αυτών αναμένεται η απόφαση του Αρείου Πάγου.

Βάσει του διεθνούς δικαίου, ακόμη κι εάν υπήρχε αδίκημα, αυτό δεν έχει τελεστεί στην Κύπρο, αλλά στην Ελλάδα, καθώς η οικονομική συναλλαγή έγινε με όλα τα επίσημα έγγραφα των διατραπεζικών συναλλαγών. Οπότε είναι πλημμέλημα και όχι κακούργημα, όπως ισχυρίζονται οι Κύπριοι (Αγγλικό Δίκαιο).

«Η ίδια πράξη, που κατά τις κυπριακές Αρχές θεωρείται συγκάλυψη, δεν έχει τελεστεί μόνον στη Λευκωσία, αλλά και στην Αθήνα, και μάλιστα δύο φορές ενώπιον ανακριτικών Αρχών» εκτιμά ο κ. Μυλωνόπουλος, αναφερόμενος στους νομικούς λόγους.

Την περασμένη εβδομάδα στο Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου συζητήθηκε η έφεση του Μιχάλη Ζολώτα, κατά της εφετειακής απόφασης με την οποία είχε γίνει δεκτό το αίτημα των κυπριακών Αρχών για την έκδοσή του. Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αθανάσιος Κατσιρώδης χαρακτήρισε αόριστα τα στοιχεία με τα οποία οι κυπριακές Αρχές εκζητούν τον προφυλακισμένο εφοπλιστή Μιχάλη Ζολώτα προκειμένου να δικαστεί για ενεργό δωροδοκία, δωροληψία, κατάχρηση εξουσίας, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες κι άλλα αδικήματα.

Ο 42χρονος εφοπλιστής Μιχάλης Ζολώτας είχε συλληφθεί (21.10.2016) βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος των κυπριακών Αρχών μέσα στο κτήριο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, όταν παρουσιάστηκε αυτοβούλως, καθώς ενημερώθηκε για την ύπαρξη εντάλματος σύλληψης εις βάρος του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης