Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν έδειξε «απόλυτη κατανόηση» για τα όσα ανέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στη χθεσινοβραδινή 20λεπτη συνάντησή τους στην έδρα του ΟΗΕ.

Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι υπογράμμισε στον Μπαν Κι-μουν την ανάγκη να δοθεί «προσοχή απ’ όλους για να μη δημιουργηθούν καταστάσεις οι οποίες πιθανότατα, αντί να μας οδηγήσουν σ’ ένα θετικό αποτέλεσμα, να είναι αποτρεπτικές της προσπάθειας», προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε ανώριμες διασκέψεις».

Αναλυτικά η δήλωση του πρόεδρου Αναστασιάδη:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συνάντηση με τον γενικό γραμματέα, παρά το σύντομο, ήταν αρκετά περιεκτική, αλλά και αρκετά δημιουργική. Καταρχήν, μας απασχόλησε η ημερήσια διάταξη της παρούσας Γενικής Συνέλευσης, όπως είναι η μεταναστευτική κρίση, αλλά και οι κλιματικές αλλαγές.

Έχω πει στον γενικό γραμματέα ότι από πλευράς Κύπρου η ολοκλήρωση της επικύρωσης θα γίνει προ του τέλους οπωσδήποτε του χρόνου, ενώ εν συνεχεία, βεβαίως, μας απασχόλησε η παρούσα κατάσταση πραγμάτων ως έχουν σήμερα, το στάδιο των διαπραγματεύσεων, με αντικειμενικότητα και μακριά από οποιοδήποτε «παιχνίδι» απόδοσης ευθυνών.

Εξήγησα στον γενικό γραμματέα πού βρίσκονται τα πράγματα, όπως επίσης και για τα εναπομένοντα που πρέπει να πραγματοποιηθούν, υπογραμμίζοντας την ίδια ώρα την ανάγκη της ιδιαίτερης προσοχής απ’ όλους να μη δημιουργηθούν καταστάσεις οι οποίες πιθανότατα, αντί να μας οδηγήσουν σ’ ένα θετικό αποτέλεσμα να είναι αποτρεπτικές της προσπάθειας. (Και μη) επικεντρωνόμενοι στην ουσία και στις ανησυχίες να οδηγηθούμε σε διασκέψεις οι οποίες ανώριμες ούσες δεν θα αποδώσουν αυτά που θέλουμε να επιτύχουμε. Θέλω να πω ότι η κατανόηση από πλευράς του γ.γ. ήταν απόλυτη και χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί τα όσα είχα αναπτύξει στον γ.γ. ήταν στην παρουσία και του ειδικού αντιπροσώπου του όσον αφορά τις πτυχές του Κυπριακού, γιατί τα υπόλοιπα ήταν θέματα μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Εθνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απαντώντας σε ερώτηση αν επέδωσε στον γ.γ. έγγραφο με τις απόψεις της κυπριακής πλευράς και για τα έξι κεφάλαια της διαπραγμάτευσης, είπε πως «θα δοθεί στην ώρα του».

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης διευκρίνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δεν άκουσε κάτι δυσάρεστο από τον ίδιο. Όπως τόνισε, «δεν άκουσε κάτι το δυσάρεστο εκτός από πραγματικότητες και οι πραγματικότητες δεν σημαίνει πως είναι δυσάρεστες. Παρουσιάζουν δυσκολίες, γι’ αυτό και πρέπει όλοι, αν θέλουν να βοηθήσουν σε λύση του Κυπριακού, να επικεντρωθούν στις πραγματικές δυσκολίες, έτσι ώστε όλες οι πλευρές να δείξουν κατανόηση στις ανησυχίες η μια της άλλης. Ιδιαίτερα εκείνες που έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, σε όσα οδήγησαν την ελληνοκυπριακή κοινότητα να απορρίψει το σχέδιο Ανάν».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην έδρα του ΟΗΕ, ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. κ. Άιντα –σε συνεργασία με Αμερικανούς και Βρετανούς αξιωματούχους– επιχειρεί να προκύψει κάτι χειροπιαστό από τις διεργασίες στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης και ειδικά από την τριμερή συνάντηση την ερχόμενη Κυριακή.

Έπειτα όμως από ενέργειες της Λευκωσίας, αλλά και της Αθήνας, εκτιμάται ότι θα κινηθεί με «πιο προσεκτικά βήματα», όπως ειπώθηκε ενδεικτικά. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μετά την κοινή συνάντησή του με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, ο Μπαν Κι-μουν θα προβεί σε δήλωση, η οποία μάλλον θα είναι σχετικά σύντομη. Κυπριακή διπλωματική πηγή ανέφερε ότι «χωρίς να ελαχιστοποιηθεί το χάσμα, δεν πρόκειται η πλευρά μας να συναινέσει σε πολυμερή διάσκεψη».

Πηγή: Φιλελεύθερος
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης