Δραματικές εξελίξεις αναμένονται στο Κυπριακό, καθώς επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στη zougla.gr προχτές, πως ύστερα από αμερικανική παρέμβαση επιταχύνονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο.

Ταυτόχρονα, όμως, κορυφώνεται η αντιπαράθεση στη συγκυβέρνηση για το Κυπριακό. Με νέα ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ καλεί τον πρόεδρο Αναστασιάδη να εγκαταλείψει το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος. Συγκεκριμένα, το κόμμα της συγκυβέρνησης αναφέρει ότι «έστω και την υστάτη, υπάρχει ακόμα περιθώριο αποτροπής μιας εξαιρετικά αρνητικής και καθοριστικής εξέλιξης. Οι όποιες συνέπειες από την εγκατάλειψη του συγκεκριμένου κειμένου θα είναι αμελητέες μπροστά στα ανεξίτηλα σημάδια που θα αφήσει ενδεχόμενη αποδοχή της στο παρόν και το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κυπριακού Ελληνισμού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Τρίτη η συνάντηση

Ύστερα από έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις επετεύχθη τελικά συμφωνία για συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

Η συνάντηση ορίστηκε για την ερχόμενη Τρίτη στις 11.30 το πρωί, γράφει «ο Φιλελεύθερος», και σύμφωνα με ανακοίνωση της UNFICYP θα γίνει στην οικία της ειδικής αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών Μισιέλ Μποναρντό.

Παρούσα στην συνάντηση θα είναι η Λίζα Μπάντενχαϊμ, ενώ μεγάλος απών θα είναι ο ειδκός σύμβουλος του γ.γ. για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, με τις πληροφορίες να θέλουν τον Αυστραλό αξιωματούχο «τελειωμένο» από την όλη διαδικασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συμφωνία επιτεύχθηκε μετά και την απόφαση χθες βράδυ του κατοχικού ηγέτη Ντερβίς Έρογλου να πει «ναι» στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος όπως αυτό διαμορφώθηκε.

Το ΔΗΚΟ καλεί τον πρόεδρο να απορρίψει το ανακοινωθέν

Το ΔΗΚΟ εκτιμά ότι «η θετική ανταπόκριση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου στην προτεινόμενη Συμφωνία ήταν αναμενόμενη εξέλιξη, αφού με τη συγκεκριμένη Συμφωνία η τουρκική πλευρά πετυχαίνει τις περισσότερες διαχρονικές επιδιώξεις της πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και ανεξαρτήτως της έκβασής τους».

Προστίθεται ότι «το δε σκηνικό πιέσεων στην πλευρά μας το οποίο διαμορφώνεται από τους Αγγλο-αμερικανούς, τα Ηνωμένα Έθνη και τους υποστηρικτές της άνευ όρων ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, είναι ενδεικτικό της βαρύτητας και της σημασίας της συγκεκριμένης Συμφωνίας αλλά και του τι μέλλει γενέσθαι στο άμεσο μέλλον».

Το Δημοκρατικό Κόμμα επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να εγκαταλείψει τη συγκεκριμένη Συμφωνία και να επανέλθει στην πρόταση που υπέβαλε στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις 2 Ιανουαρίου 2014 για «υιοθέτηση μιας ουσιαστικής, απλής και σημαντικά μικρότερης» συμφωνίας.

ΕΔΕΚ: Λόγοι κενού περιεχομένου οι δεσμεύσεις Αναστασιάδη για Κυπριακο

Πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Γιαννάκης ΟμήρουΕκτός από το ΑΚΕΛ, που ανακοίνωσε ότι στηρίζει την προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, έντονη ήταν η αντίδραση των άλλων αντιπολιτευόμενων στην Κύπρο.

«Οι διαβεβαιώσεις και δεσμεύσεις, προεκλογικές και μετεκλογικές του προέδρου Αναστασιάδη για εμμονή σε μια διαπραγματευτική βάση που να κατοχυρώνει τις βασικές αρχές λύσης, αποδείχθηκαν λόγοι κενοί περιεχομένου» δήλωσε στην Πάφο ο πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου. 

Ο Ομήρου ανέφερε πως η αποδοχή του κοινού ανακοινωθέντος από τον Ντερβίς Έρογλου ολοκληρώνει τη σαφή μεθόδευση για να συρθεί η ελληνική κυπριακή πλευρά σε διαπραγματεύσεις στη βάση ενός πλαισίου που οδηγεί σε λύση χειρότερη και από το Σχέδιο Ανάν, που απέρριψε ο κυπριακός ελληνισμός το 2004.

Το κοινό ανακοινωθέν συνιστά κατολίσθηση που οδηγεί το Κυπριακό στη χειρότερη στιγμή της ιστορίας του και στην πραγματικότητα -όπως είπε- διαγράφει και ακυρώνει πρόνοιες των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των συμφωνιών υψηλού επιπέδου, και ανοίγει το δρόμο στην τουρκική πλευρά να διεκδικήσει λύση συνομοσπονδίας.

Ο κ. Ομήρου εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ελλάδας και ανέφερε πως η αναφορά του στην πρόσφατη ιστορία του Κυπριακού και η προτροπή του για άντληση διδαγμάτων από αυτήν είναι εύγλωττη και εκπέμπει σαφή μηνύματα.

Πρόσθεσε, επίσης, πως οι ώρες που έρχονται για την Κύπρο είναι κρίσιμες και πως μόνη εγγύηση για τη ματαίωση των δεινών που απειλούν την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Κυπριακό Ελληνισμό είναι η ενότητα του λαού και η αγωνιστική επαγρύπνηση.

Λιλλήκας: Ο πρόεδρος ετοιμάζεται «να κουρέψει και το Κυπριακό»

Πρόεδρος της Συμμαχίας των Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.«Ο πρόεδρος Αναστασιάδης πέρσι κούρεψε την οικονομία της Κύπρου και φέτος ετοιμάζεται να κουρέψει το Κυπριακό» δήλωσε το πρωί στη Λάρνακα ο πρόεδρος της Συμμαχίας των Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

«Θέλω» είπε ο Γιώργος Λιλλήκας «να εκφράσω την ελπίδα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να αναλογιστεί τις ευθύνες που θα φέρει για την πορεία που επέλεξε να θέσει το Κυπριακό. Ελπίζω να πήρε τα μηνύματα από τις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού, ο οποίος κατά την εκτίμησή μας κράτησε σοβαρές αποστάσεις από τους χειρισμούς και το κοινό ανακοινωθέν».

«Δεν είναι τυχαίο» συνέχισε «που ο πρωθυπουργός της Ελλάδας σε καμιά περίπτωση δεν αναφέρθηκε στο κοινό ανακοινωθέν, αντίθετα παρέπεμψε, κι` αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, στο σχέδιο Ανάν με προτροπή να αποφύγουμε ουσιαστικά ένα τέτοιο σχέδιο στο μέλλον. Σημειώνω επίσης την ιδιαίτερη αναφορά του Έλληνα πρωθυπουργού στη λύση η οποία πρέπει να χαρακτηρίζεται από τη μια κυριαρχία και τη μία ιθαγένεια, πράγματα που δεν εξασφαλίζονται στο κοινό ανακοινωθέν, αλλά και την αναφορά του στην ενότητα. Ενότητα η οποία για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, δυστυχώς και από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, είναι εμφανές ότι την εννοεί ως χειροκρότημα της δικής του πολιτικής και όχι ως συλλογική διαχείριση του Κυπριακού» .

«Αν μας θέλει όλους δίπλα του, όπως ο ίδιος δηλώνει» πρόσθεσε, « θα πρέπει να αλλάξει πορεία. Είμαστε έτοιμοι να τον στηρίξουμε, όχι όμως στην καταστροφή της Κύπρου, αλλά στη σωτηρία της. Πριν από ένα περίπου χρόνο ο κ. Αναστασιάδης κούρεψε την οικονομία της Κύπρου. Φέτος ετοιμάζεται να κουρέψει το Κυπριακό. Και ας μην παρουσιάσει την απουσία του κ. Ντάουνερ ως επιτυχία του».

«Ο κ. Ντάουνερ» κατέληξε ο κ. Λιλλήκας «δεν θα είναι πίσω ξανά, επειδή εκείνοι που τον έστειλαν κρίνουν ότι η παρουσία του θα δυσκολέψει στην επιβολή της λύσης λόγω των αντιδράσεων που προκαλεί η παρουσία του ανάμεσα στον κυπριακό ελληνισμό, και γι` αυτό τον απέσυραν. Όμως ο κ. Ντάουνερ άφησε πίσω του διάφορα “Νταουνεράκια” στο Προεδρικό Μέγαρο».

Δεν αφήνει περιθώρια απόσχισης το κοινό ανακοινωθέν

Χρήστος ΣτυλιανίδηςΣτο τελικό κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος υπάρχει σαφής πρόνοια για να μην υπάρχει καμία δυνατότητα απόσχισης, συνεπώς καταρρέει η φιλολογία περί χωριστής κυριαρχίας, δήλωσε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επέμεινε πάρα πολύ σε αυτό το θέμα. Είναι επίσης σαφές στο ανακοινωθέν, πρόσθεσε, ότι δεν τίθεται θέμα επιδιαιτησίας.

Ενδεχομένως, σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης, κάποια πολιτικά κόμματα να μην έχουν διαβάσει επακριβώς το τελικό κείμενο και για αυτό αντιδρούν.

Επανέλαβε, επίσης, την έκκληση του Έλληνα πρωθυπουργού, ότι είναι ώρα για εθνική συναίνεση. Παρά τις διαφωνίες, πρόσθεσε, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί να συνεχίσει με συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων, η κάθε μια από τις οποίες μπορεί να συνεισφέρει.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτιμά βαθύτατα την υπεύθυνη στάση του ΑΚΕΛ και ιδιαίτερα τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του κόμματος, ότι θα τηρήσει υπεύθυνη στάση ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους.

ΑΚΕΛ: Να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων

Έκκληση προς όλα τα πολιτικά κόμματα απευθύνει το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να επιδιώξουν τη μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία και συνεννόηση.

Σε δηλώσεις του σήμερα στο ΑΚΕΛ ο κ. Λουκαΐδης ανέγνωσε την ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος που συνήλθε χθες το απόγευμα, εκφράζοντας τη στήριξη του ΑΚΕΛ στη διαπραγματευτική διαδικασία και καλώντας τον πρόεδρο με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων να είναι συνεπής στις αρχές λύσης του Κυπριακού και να μην υποπέσει σε παλινδρομήσεις και αντιφάσεις.

«Η συνομολόγηση Κοινής Διακήρυξης μετά από μια πορεία παλινδρομήσεων που διήρκεσε σχεδόν πέντε μήνες οδηγεί σε επανέναρξη των διακοινοτικών διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, που συνιστούν τον μόνο προσφερόμενο τρόπο για ανατροπή του σημερινού διχοτομικού στάτους κβο και για επίτευξη συνολικής λύσης του Κυπριακού στη βάση αρχών» ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Λουκαΐδη, «η απάλειψη του προσδιορισμού “αδιαίρετη”, σε συνδυασμό με την προσθήκη ότι αυτή καθορίζεται ως η κυριαρχία που απολαμβάνουν όλα τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών υπό τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, δεν αφήνει καμιά αμφιβολία ότι στη Διακήρυξη διασφαλίζεται η εξωτερική πτυχή της κυριαρχίας, αλλά παραμένει ανοιχτό το θέμα της εσωτερικής διάστασης της κυριαρχίας».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «κατά τη διάρκεια των συνομιλιών Χριστόφια-Ταλάτ η θέση μας ήταν ότι δεν συζητούμε το κατάλοιπο εξουσίας προτού συμφωνηθούν οι ομοσπονδιακές αρμοδιότητες». Στη Διακήρυξη, σύμφωνα με τον κ. Λουκαΐδη, «παραχωρείται το κατάλοιπο στις συνιστώσες πολιτείες χωρίς δέσμευση για επαρκείς αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης».

Εξέφρασε τη θέση του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ ότι «αν αυτό συνδυαστεί με τη θέση του Προέδρου για αποκεντρωμένη ομοσπονδία, θέση με την οποία εμείς διαφωνούμε, το πρόβλημα καθίσταται μεγαλύτερο από ό,τι δείχνει εκ πρώτης όψεως».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ συνέχισε αναφέροντας ότι «η αναφορά σε συνιστώσες πολιτείες περιλαμβανόταν μεν και στα κοινά ανακοινωθέντα Χριστόφια-Ταλάτ, αλλά στην πορεία, όταν διαπιστώσαμε κακόπιστες ερμηνείες στην τουρκοκυπριακή πλευρά, διαφοροποιήθηκε στα έγγραφα συγκλίσεων / αποκλίσεων».

Στα εν λόγω έγγραφα, εξήγησε, «γίνεται λόγος για ομόσπονδες μονάδες».

«Από τα προαναφερθέντα προκύπτει ότι η Κοινή Διακήρυξη υστερεί σε συγκεκριμένα σημεία από τα κοινά ανακοινωθέντα Χριστόφια – Ταλάτ και κυρίως στο ότι η μία και μόνη κυριαρχία διασφαλίζεται μόνο όσον αφορά στην εξωτερική της διάσταση», ανέφερε.

Εκ των πραγμάτων, πρόσθεσε, «επιβεβαιώθηκε η θέση του ΑΚΕΛ ότι η αποδέσμευση από τα κοινά ανακοινωθέντα δεν θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Λουκαΐδη «το σημαντικό πλέον είναι, εφόσον αρχίσει η διαπραγματευτική διαδικασία, το πάθημα να γίνει μάθημα διότι αν απορριφθούν επιτευχθείσες συγκλίσεις θα έχουμε παρόμοια και χειρότερα αποτελέσματα».

Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης