Ο αποκλεισμός της Κύπρου από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) μετά την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο δεν αποτελεί είδηση, αναφέρει σε δήλωσή του στο Κυπριακό Πρακτορείο ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του εκπροσώπου της ΕΚΤ στο πρακτορείο Reuters περί κινδύνου αποκλεισμού της Κύπρου από το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, μετά την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο, το οποίο λειτουργούσε ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή της Κύπρου, ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε ότι κάτι τέτοιο ήταν από πριν γνωστό σε όλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν είναι είδηση. Αυτοί είναι οι κανόνες της ποσοτικής χαλάρωσης από τότε που υπάρχει το πρόγραμμα. Ήταν δηλαδή από πριν γνωστό σε όλους», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι ούτε και πριν η Κύπρος είχε συμμετοχή στο πρόγραμμα της ΕΚΤ λόγω μη εκπλήρωσης ενός προαπαιτούμενου του μνημονίου, αυτού για την CYTA.

Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η τελευταία φορά που η Κύπρος, ως χώρα, συμμετείχε στο πρόγραμμα ήταν τον Οκτώβριο του 2015, ενώ η μοναδική άλλη φορά που έγινε κάτι τέτοιο ήταν τον Ιούλιο του 2015.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Συμμετοχή θα έχουμε εάν αποκτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.

Σε δηλώσεις του την Τρίτη στο Ρόιτερς εκπρόσωπος της ΕΚΤ είχε αναφέρει ότι η Κύπρος κινδυνεύει να αποκλειστεί από το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ καθώς δεν βρίσκεται ακόμα στην επενδυτική βαθμίδα, με βάση την αξιολόγηση της πιστοληπτικής της ικανότητας, την ώρα που εξέρχεται από το πρόγραμμα διάσωσης της οικονομίας της.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης