Η προκλητική αδιαλλαξία του Μουσταφά Ακιντζί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν άφησε οποιαδήποτε περιθώρια για την επίτευξη έστω και της ελάχιστης προόδου στις συνομιλίες.

Γεγονός που επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις που υπήρχαν πριν από τη συνάντηση, δηλαδή ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται σημαντικές εξελίξεις, αλλά και που την ίδια ώρα δεν αφήνει πολλές ελπίδες για τη συνέχεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά τις συνομιλίες, οι οποίες κράτησαν γύρω στις δυόμισι ώρες, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης αρκέστηκε να αναφέρει πως οι συνομιλίες διεξήχθησαν μέσα σε καλό κλίμα.

Από τις τοποθετήσεις του κ. Αναστασιάδη ήταν εμφανές ότι δεν έγινε κάποιο βήμα προς τα εμπρός. Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, «παραμένουν οι διαφορές ανάμεσα στα δύο μέρη». Άφησε, πάντως, να φανεί η δυσφορία του σ’ ό,τι αφορά στην προσέγγιση της τουρκικής ηγεσίας.

Ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την ευχή ότι κάποια στιγμή «θα συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι απαιτείται πραγματικά να αντιληφθούμε τις ανησυχίες όπως εκφράζονται και από τους Ελληνοκύπριους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ήγειρε και το θέμα των τουρκικών προκλήσεων πέριξ της Κύπρου μετά την έκδοση NAVTEX για την πραγματοποίηση ασκήσεων. Σημείωσε πως δεν μπορεί από τη μια να εγείρεται θέμα μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και από την άλλη να γίνονται τέτοιες ενέργειες. Τόνισε, δε, πως «δεν ωφελεί και δεν δημιουργεί το κλίμα που θα θέλαμε».

Όταν ρωτήθηκε για την απάντηση που έλαβε όταν έθεσε το θέμα των προκλήσεων, ο Νίκος Αναστασιάδης αποχαιρέτησε τους δημοσιογράφους και εισήλθε στο Προεδρικό, αφήνοντας να φανεί πως από τον Μουσταφά Ακιντζί δεν υπήρξε απάντηση στο ζήτημα που έθεσε.

Οι δύο ηγέτες ενημερώθηκαν για τις έως τώρα συναντήσεις των διαπραγματευτών Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί, οι οποίοι θα συνεχίσουν και σήμερα τις συνομιλίες τους. Η χθεσινή συνάντηση πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία του Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο οποίος επιστρέφει την ερχόμενη εβδομάδα στην Κύπρο.

Πριν αναχωρήσει για τη συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Μουσταφά Ακιντζί προέβη σε δηλώσεις, στις οποίες έκανε λόγο για «ανάγκη αλλαγής της νοοτροπίας της ελληνοκυπριακής πλευράς», τονίζοντας πως η ελληνοκυπριακή κοινότητα πρέπει να δει την τουρκοκυπριακή «ως ισότιμη και ως εταίρο της» και όχι ως μειονότητα.

Μιλώντας στο πλαίσιο συνάντησης που είχε στα Κατεχόμενα, ο Ακιντζί ανέφερε πως, εάν υπάρχει η θέληση, είναι δυνατόν να υπάρξει ένα πλαίσιο λύσης σε δύο μήνες. Πρόσθεσε πως τόσο οι Ελληνοκύπριοι όσο και οι Τουρκοκύπριοι μπορούν να σχεδιάσουν ένα καλύτερο μέλλον σε κλίμα ειρήνης, εφόσον η μία πλευρά σέβεται τα δικαιώματα της άλλης.

Αναφέρθηκε στη σημασία της ισότητας, της ελευθερίας και της ασφάλειας, και είπε πως δεν μπορεί να γίνονται συζητήσεις για ομοσπονδία στη λογική της πλειοψηφίας-μειοψηφίας και πως οι συζητήσεις που γίνονται αφορούν σε μια οντότητα με δύο πολιτικά ισότιμα μέρη.

Παράλληλα, επεσήμανε πως οι συνομιλίες δεν μπορούν να συνεχιστούν για ακόμη 50 χρόνια και πρόσθεσε πως «είτε θα συμφωνήσουμε και μετά η “ΤΔΒΚ” θα καταστεί μέρος ενός ομόσπονδου συνεταιριστικού κράτους, ή εάν δεν μπορέσουμε να καταλήξουμε σε αυτό, η ”ΤΔΒΚ” θα συνεχίσει στον δικό της δρόμο».

Καθυστέρηση λόγω της Μεράλ

Με καθυστέρηση μίας ώρας ξεκίνησε η συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί, στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό, λόγω του τραυματισμού της συζύγου του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεράλ Ακιντζί, η οποία, όπως μεταδόθηκε από τα Κατεχόμενα, υπέστη εξάρθρωση του αριστερού της ώμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κα Ακιντζί τραυματίστηκε όταν έπεσε κάτω, ενώ βρισκόταν στο λεγόμενο προεδρικό.

Όπως ανέφερε ο νοσοκομειακός γιατρός Μπουλέντ Ντιζνταρλί, η κα Ακιντζί υπέστη εξάρθρωση ώμου.

Με πληροφορίες από philenews.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης