Η Κυπριακή Δημοκρατία θα υπογράψει σήμερα στις Βρυξέλλες, στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη νέα Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO).

Για το νέο ευρωπαϊκό εγχείρημα, ο Κύπριος υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης ανέφερε ότι μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ και ΥΠΑΜ, θα γίνει υπογραφή από τα επιθυμούντα κράτη να προχωρήσουν στην πρώτη ταχύτητα της νέας αμυντικής ένωσης της Ευρώπης «και η Κύπρος θα δηλώσει παρούσα, ενώ έχει ήδη εκφράσει την ετοιμότητα και την προθυμία να συμμετάσχει στη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας και άμυνας της Ευρώπης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλοι αντιλαμβάνονται, σημείωσε ο Κύπριος υπουργός, ότι όσο πιο ασφαλής θα είναι η Ευρώπη, τόσο πιο ασφαλής θα είναι και η Κύπρος και όσο περισσότερο διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις κοινής άμυνας, μέσα από τη δημιουργία προϋποθέσεων, για την παροχή διευκολύνσεων για την παρουσία αμυντικού δυναμικού της Ευρώπης στην Κύπρο. «Με τον τρόπο αυτό τόσο περισσότερο θα ενισχύεται η ασπίδα προστασίας της Κύπρου έναντι οιασδήποτε επιβουλής» τόνισε.

Σε ερώτηση εάν η διάρθρωση της PESCΟ θα είναι σε πολιτικό ή στρατιωτικό επίπεδο, ο κ. Φωκαΐδης είπε ότι αυτή θα είναι κυρίως σε επίπεδο αμυντικό. «Είναι αμυντική ένωση και διαμορφώνει τις προϋποθέσεις, έτσι ώστε η πολιτική ισχύς της Ευρώπης να μεταφράζεται πλέον και μέσα από στρατιωτική ισχύ και μέσα από τη δημιουργία επιχειρησιακών συγκροτημάτων, επιχειρησιακών δυνάμεων, που θα προστατεύουν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, θα προστατεύουν και θα ενισχύουν την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών» εξήγησε.

Η ΕΔΕΚ, με ανακοίνωσή της, χαρακτήρισε σημαντική τη συμμετοχή της Κύπρου στην PESCO. Ωστόσο, υποστηρίζει πως αυτή η κίνηση εξουδετερώνεται από τη λύση, που συμφώνησε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την ΕΔΕΚ, «αυτή η εξέλιξη αποτελεί ακόμη ένα ενισχυτικό στοιχείο για την ανάγκη αλλαγής της τακτικής και περαιτέρω ενίσχυσης και θωράκισης της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι με ενέργειες που στην προοπτική της δήθεν λύσης θα οδηγήσουν σε διάλυση την Κυπριακή Δημοκρατία».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης