«Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει ετοιμότητα να προσφέρουν οποιαδήποτε βοήθεια στο πλαίσιο των προσπαθειών των δυο πλευρών, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για επανένωση της Κύπρου, μέσα από μια συνολική λύση», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου και διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, έκανε τη δήλωση αυτή στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, τις επαφές του με Αμερικανούς αξιωματούχους και τη συμμετοχή του στο 30ο συνέδριο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ έχουν πλέον εισέλθει σε μια νέα εποχή. Κατά τον ίδιο, έχει αναγνωριστεί το γεγονός ότι η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει εναλλακτικό ενεργειακό διάδρομο.

«Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι οι θέσεις της τουρκικής πλευράς ξεφεύγουν από το συμφωνημένο πλαίσιο» τόνισε. «Είναι σαφές ότι υπάρχει σημαντικά αναβαθμισμένο ενδιαφέρον των ΗΠΑ στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για τερματισμό της τουρκικής κατοχής και επανένωση της Κύπρου. Οι σχέσεις και οι συζητήσεις μας με τις ΗΠΑ δεν περιορίζονται όμως μόνο στο Κυπριακό, αλλά επεκτείνονται και σε άλλα θέματα, γεγονός που αποδεικνύει τον αναβαθμισμένο γεωστρατηγικό ρόλο της Κύπρου. Μέσα από στοχευμένη πολιτική έχουμε πετύχει να αναδείξουμε τον ρόλο- κλειδί της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Κύπρος αποτελεί αναμφισβήτητα τον μόνο κοινό παρονομαστή ανάμεσα στα κράτη της περιοχής, όπως την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ισραήλ, με τα οποία διαχρονικά διατηρούμε εξαιρετικές σχέσεις. Επιπλέον, αναγνωρίζεται ότι η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει έναν εναλλακτικό ενεργειακό διάδρομο, όχι μόνο στην περιοχή αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εμείς επιχειρούμε να αξιοποιήσουμε τον ρόλο αυτό, ανάμεσα σε άλλα, και για την επίλυση του Κυπριακού» κατέληξε ο κ. Χριστοδουλίδης και υπενθύμισε τη θέση που είχε εκφράσει ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν στις 9 Ιουλίου ότι «ούτε ένας Τούρκος στρατιώτης δεν θα έπρεπε να είχε πατήσει το πόδι του στην Κύπρο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης