Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, γεννημένος στις 29 Απριλίου 1981, είναι Έλληνας θεωρητικός επιστήμονας πληροφορικής. Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του MIT και μέλος του Εργαστηρίου Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης του MIT. Του απονεμήθηκε το βραβείο Rolf Nevanlinna 2018, που αντιστοιχεί με «Ολυμπιακό μετάλλιο», για την εξαιρετική συνεισφορά του σε μαθηματικές πτυχές των επιστημών πληροφορικής.

Γεννημένος στην Ελλάδα, ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης έχει γονείς από την Κρήτη και εκεί πέρασε τα περισσότερα καλοκαίρια της ζωής του. Η αγάπη του για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές άρχισε όταν ήταν ακόμα στο δημοτικό σχολείο. Ο πατέρας του έφερε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή στο σπίτι και ο Κωνσταντίνος δεν κοιμήθηκε όλη νύχτα, προσπαθώντας να κατανοήσει την λειτουργία του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακολούθησαν σπουδές στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, από όπου έλαβε πτυχίο στην Ηλεκτρολογία και Μηχανική Υπολογιστών. Συνέχισε τις σπουδές στις Η.Π.Α όπου το 2008 πήρε διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Berkeley της California.

Σήμερα είναι καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του MIT και μέλος του Εργαστηρίου Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης του MIT. Από το 2008 που κατάφερε να λύσει τον γρίφο του Nash, έχει λάβει εξαιρετικά βραβεία στον τομέα του, με ποιο πρόσφατο το Rolf Nevanlinna Prize.

Nevanlinna Prize (2018)
Simons Foundation Investigator Award (2018)
SIAM Outstanding Paper (2011)
Sloan Fellowship (2010)
ACM Dissertation Award (2008)
Kalai Prize (2008)

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης μίλησε στο Ελληνικό πρόγραμμα της ραδιοφωνίας SBS και την Έμμα Παπαεμμανουήλ για το παρελθόν του, το παρόν του, αλλά και πως βλέπει το μέλλον της ανθρωπότητας. Άμεσα συνδεδεμένο με την τεχνητή νοημοσύνη, που για τον ίδιο δεν αποτελεί απειλή, αλλά ευκαιρία εξέλιξης του ανθρώπινου είδους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακούστε την συνέντευξη με τον αποκαλούμενο και «Έλληνα Αϊνστάιν»:

Πηγή: sbs.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης