Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Εικονολήπτης: Χάρης Γκίκας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μοντάζ: Απόστολος Μαρούσης

Η 11η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Ημέρα Χημείας, με στόχο να υπενθυμίζει στον πολίτη ότι η Χημεία είναι η βασική επιστήμη η οποία μπορεί να διατυπώσει τα ερωτήματα και να παράσχει τις απαντήσεις για τα θεμελιώδη, αλλά και τα καθημερινά ερωτήματα που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο, αφού μελετά τη ζωή και τις μεταβολές της από τον μακρόκοσμο μέχρι τον μικρόκοσμο, προτάσσοντας λύσεις και πολυεπίπεδες ευκαιρίες εξέλιξης.

«Η συνεισφορά της επιστήμης της Χημείας στην τεχνολογική και οικονομική ανάπτυξη είναι αναγνωρισμένη διεθνώς. Είναι, λοιπόν, αναγκαίο να συνειδητοποιήσουμε ως κοινωνία ότι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και επομένως η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του κοινωνικού συνόλου συνδέονται άμεσα με την ανάπτυξη της επιστήμης της Χημείας και των εφαρμογών της στη χώρα μας. Ιδιαίτερα σήμερα, η Χημεία μπορεί και πρέπει να έχει κομβικό ρόλο στην προστασία του περιβάλλοντος, στην προώθηση της επιστημονικής σκέψης, αλλά και στην υγιή επιχειρηματικότητα, με στόχο την πράσινη και αειφόρα ανάπτυξη» αναφέρει η Ένωση Ελλήνων Χημικών σε σχετική της ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το zougla.gr με αφορμή την ημέρα βρέθηκε στα γραφεία της Ένωσης, που μετράει σχεδόν έναν αιώνα ζωής (ιδρύθηκε το 1924), και συνομίλησε με στελέχη της, προκειμένου να ενημερωθεί για το έργο της αλλά και να διερευνήσει πώς μπορεί να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος. 

Ο δρ Αθανάσιος Παπαδόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, αναλύει στον φακό μας τον διττό της ρόλο: από τη μία, η προάσπιση των μελών της και της ίδιας της επιστήμης, κι από την άλλη να λειτουργεί ως επίσημος σύμβουλος του κράτους σε θέματα χημείας, να προάγει τα σχετικά ζητήματα, αλλά και να προστατεύει την κοινωνία όταν οι συνθήκες το απαιτούν. 

Μια τέτοια έντονη παρέμβαση έγινε πρόσφατα, μετά την εκτεταμένη χρήση χημικών που πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων για το Μακεδονικό.

«Η Ένωσή μας σε ανακοίνωση και επιστολή προς τον πρωθυπουργό καταδίκασε την αλόγιστη χρήση των χημικών, ζητώντας την κατάργησή τους, λόγω της μεγάλης επιβάρυνσης στη δημόσια υγεία των πολιτών, και όχι μόνο των διαδηλωτών» επισημαίνει. 

«Συμβουλεύουμε επίσης το Υπουργείο Παιδείας για θέματα εκπαίδευσης, προσπαθώντας να βελτιώσουμε το εκπαιδευτικό σύστημα προς όφελος των μαθητών, κάνοντάς το πιο αποτελεσματικό, π.χ. προωθώντας την εργαστηριακή εκπαίδευση, που δυστυχώς εκλείπει από τα θρανία. Δυστυχώς, όμως, το υπουργείο σπάνια ακούει τις επιστημονικές ενώσεις» σχολιάζει ο Αθανάσιος Παπαδόπουλος.

«Πιέζουμε για την αύξηση της χρηματοδότησης στην έρευνα κυρίως σε εφαρμοσμένα πεδία, που μπορούν να βρουν μια άμεση εφαρμογή και να οδηγήσουν σε άμεση αντιμετώπιση των αναγκών της κοινωνίας και της οικονομίας. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως η χημεία αποτελεί μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας» προσθέτει.

Δείτε τη συνέντευξη:

 

 

Ο δρ Σπύρος Κιτσινέλης, υπεύθυνος επικοινωνίας της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, από τη μεριά του υπογραμμίζει ότι «τα πάντα γύρω μας είναι Χημεία και πρέπει να θυμόμαστε ότι οι κορυφαίες εξαγωγές της χώρας μας σχετίζονται με αυτήν. Αυτό το γεγονός καταδεικνύει τη σημασία της Χημείας γενικά για την πορεία της χώρας μας και γι’ αυτό οφείλουμε να δώσουμε έμφαση στην έρευνα και την τεχνολογία. Ας μην ξεχνάτε πως δαπανούμε ένα από τα μικρότερα ποσοστά του ΑΕΠ στην Ευρώπη σε αυτόν τον τομέα».

 

Δείτε τις δηλώσεις του:

 

 

Ο Στράτος Ασημέλλης, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Διαγωνισμού Χημείας, μας μίλησε για τον πανελλήνιο διαγωνισμό χημείας που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, με τη συμμετοχή 5.500 μαθητών, αριθμός που αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο. «Όσοι προκρίνονται στη δεύτερη φάση ακολουθούν εκπαίδευση από πανεπιστήμια και στη συνέχεια εκπροσωπούν την Ελλάδα στην παγκόσμια διοργάνωση, την Ολυμπιάδα Χημείας, όπου συμμετέχουν περίπου 70 χώρες» ανέφερε.

 

Μάλιστα, «τα τελευταία δύο χρόνια η Ελλάδα πήρε πέντε μετάλλια, γεγονός που συνιστά κορυφαία επίδοση, καθώς τέτοιον αριθμό μεταλλίων είχαμε κατακτήσει συνολικά τα τελευταία 30 χρόνια» δήλωσε με ενθουσιασμό.

Δείτε τις δηλώσεις του:

 

 

Δείτε ακόμα:

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης